Home » Europa » Duitsland » LuchthavensDuitsland

Luchthavens Duitsland

Duitsland heeft erg veel luchthavens, daarom heeft Wereldspotter ze alfabetisch gerangschikt, waar mogelijk. Sommige luchthavens zijn bekend onder verschillende namen en soms is er voor gekozen om 2 luchthavens die in dezelfde omgeving liggen toch bij elkaar te zetten. Zo wordt bijv. Weeze Airport vaak ook aangeduid met Düsseldorf Weeze airport, maar heeft Düsseldorf nog een luchthaven. Bij twijfel kun je altijd letten op de IATA of ICAO code.
 
Baden Airpark ook bekend als Karlsruhe-Baden Baden Airport: IATA-Code: FKB,  ICAO-Code: EDSB, ligt in de deelstaat Baden-württemberg in de gemeente  Rheinmünster, ± 40 km ten zuiden van Karlsruhe en 12 km west van Baden-Baden, Straatsburg ( Frankrijk) ligt 55 km ten zuiden van deze luchthaven.
Informatie  (onder timetable opent zich een venster voor actuele aankomst en vertrektijden)
   

Berlijn heeft 3 luchthavens die soms worden aangeduid met de IATA-Code: BER, maar ook ieder hun eigen code hebben (SXF,TXL,THF)
 
Berlin- Schönefeld Airport: IATA-Code: SXF, ICAO-Code: EDDB, ligt in de gemeente Schönefeld, net ten zuidoosten van Berlijn. De luchthaven werd opgericht in 1934 en wordt momenteel uitgebreid tot een grote internationale luchthaven: Berlin Brandenburg International (BBI), die in 2011 gereed moet zijn.
Aankomst en vertrektijden informatie

Berlin-Tegel Airport ook weleens "Otto Lilienthal" Airport genoemd: IATA-Code: TXL, ICAO-Code: EDDT, ligt in de gemeente Tegel, 8 km ten noord westen van het centrum van Berlijn. Hoewel dit nu de belangrijkste luchthaven in de omgeving van Berlijn is, sluit dit vliegveld rond Juli 2012 zijn deuren, wanneer de Berlin Brandenburg International (BBI) helemaal operationeel is.
 
Berlin-Tempelhof AirportIATA-Code: THF, ICAO-Code: EDDI, ligt 16 km ten zuidoosten van Berlijn. Deze luchthaven is in 2008 gesloten. De luchthavens RAF Gatow en Johannesthal Airfield  ook in de regio van Berlijn sloten al in 1995.
 
Bremen Airport: IATA-Code: BRE,  ICAO-Code: EDDW, ligt 3,5 km ten zuiden van Bremen. De luchthaven is opgericht in 1913 en is een van de oudste luchthavens van Europa.
 
Dortmund Airport: IATA-Code: DTM, ICAO-Code: EDLW, ligt 10km ten oosten van  Dortmund in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De luchthaven is opgericht in 1918 in het stadsdeel Dortmund-Brackel, maar vanaf 1960 gevestigd op een nieuwe locatie in het stadsdeel Dortmund-Wickede. Sinds 2006 word de luchthaven ook aangeduid met "Dortmund Airport 21",wat verwijst naar het Dortmund nuts bedrijf, DSW21, dat de belangrijkste aandeelhouder is.
 
Dresden International Airport vroeger bekend onder de naam Flughafen Dresden-Klotzsche: IATA-Code: DRS,  ICAO-Code: EDDC, ligt in de wijk  Klotzsche, 9 km ten noorden van het centrum van Dresden.
 
Düsseldorf International Airport: IATA-Code: DUS,  ICAO-Code: EDDL, ligt 8 km ten noorden van de stad Düsseldorf. De luchthaven werd opgericht in 1927 en is de derde grootste luchthaven van Duitsland.
 
Weeze Airport was vroeger bekend onder de naam Flughafen Niederrhein en soms wordt ook gebruik gemaakt van de naam Düsseldorf Weeze Airport: IATA-Code: NRN, ICAO-Code: EDLV, ligt in de bestuurlijke regio van Düsseldorf, maar is wel 80 km vanuit deze stad. De luchthaven bevind zich in de gemeente Weeze, net over de grens bij het Noord-Limburgse Bergen. De luchthaven is opgericht in 2003.
 
Erfurt Airport: IATA-Code: ERF,  ICAO-Code: EDDE, ligt 5 km ten westen van het centrum van de stad  Erfurt.
 
Friedrichshafen Airport word ook wel eens Bodensee Airport genoemd: IATA-Code: FDH, ICAO-Code: EDNY, ligt 3 km ten noorden van Friedrichshafen.in de deelstaat  Baden-Württemberg.
 
Frankfurt-Main Airport ook bekend als Flughafen Frankfurt am Main or Rhein-Main-Flughafen : IATA-Code: FRA, ICAO-Code: EDDF, ligt ten zuid westen van Frankfurt in het Stadtwald, aan het snelwegknooppunt Frankfurter Kreuz.(waar de A5 en de A3 elkaar kruisen) Frankfurt-Main Airport is de drukste luchthaven van Duitsland en werd opgericht in 1936.
 
Frankfurt-Hahn Airport: IATA-Code: HHN,  ICAO-Code: EDFH, ligt op grondgebied van de gemeenten Lautzenhausen en Hahn, in de deelstaat Rijnland-Palts,10 km ten westen van de plaats Kirchberg. Deze luchthaven ligt ongeveer 125 kilometer ten westen van Frankfurt am Main en werd opgericht in 1947.
 
Hamburg Airport ook bekend als Hamburg-Fuhlsbüttel Airport: IATA-Code: HAM,  ICAO-Code: EDDH, ligt in de wijk  Fuhlsbüttel, ongeveer 8,5 km ten noorden van het centrum van Hamburg.
 
Hannover Airport ook bekend als Hannover-Langenhagen Airport: IATA-Code: HAJ,  ICAO-Code: EDDV, ligt  in de gemeente Langenhagen, 11 km ten noorden van het centrum van Hannover.
 
Heringsdorf Airport: IATA-Code: HDF, ICAO-Code: EDAH, ligt op het eiland Heringsdorf, net ten zuiden van Zirchow.  Er zijn enkele lijndiensten naar Dortmund, Düsseldorf en Stuttgart en in de zomer Bremen, Köln/Bonn, Frankfurt, München en Zürich.
 
Hof-Plauen Airport: IATA-Code: HOQ,  ICAO-Code: EDQM, ligt 6 km ten zuidwesten van de gemeente Hof. Het is een kleine regionale luchthaven, van waaruit 3 maal per dag een verbinding is met de internationale luchthaven Frankfurt.
 
Keulen-Bonn Airport officieel Flughafen Köln/Bonn Konrad-Adenauer genaamd, is ook bekend onder de naam Flughafen Köln-Wahn: IATA-Code: CGN, ICAO-Code: EDDK, ligt 15 km vanaf het centrum van Keulen. De IATA code CGN is afgelied van de engelse naam voor Keulen: Cologne. Op dit vliegveld is ook de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR gesetteld en het is een noodlandingsplaats van de NASA. De luchthaven bestaat al vanaf 1938 en is een van de groter luchthavens van Europa.
 
Lubeck Blankensee Airport word  soms ook wel Hamburg/Lübeck Airport genoemd: IATA-Code: LBC,  ICAO-Code: EDHL, ligt  bij het plaatsje Lübeck, ongeveer 8 km ten zuiden van het centrum. Hamburg ligt ongeveer 54 km ten zuidwesten van de luchthaven.
 
Leipzig-Altenburg Airport tot 2008 bekend als Altenburg Nobitz Airport: IATA-Code: AOC, ICAO-Code: EDAC, ligt  in de gemeente Nobitz, 6 km ten zuidoosten van Altenburg en 42 km ten zuiden van Leipzig, in de deelstaat Thüringen.
 
Leipzig Halle Airport ook wel eens Schkeuditz Airport genoemd: IATA-Code: LEJ,  ICAO-Code: EDDP, ligt in de deelstaat Sachsen-Anhalt, bij de gemeente Schkeuditz iets ten noorden van Leipzig en ten zuidwesten van Halle.
 
Magdeburg Airport ook wel Magdeburg-Cochstedt Airport genoemd : IATA-Code: CSO,  ICAO-Code: EDBC, ligt in Cochstedt, 37 km ten westen van Magdeburg. Ryan Air vliegt vanaf hier, naar verschillende bestemmingen in Spanje.
 
Munich - Franz Josef Strauss Airport: IATA-Code: MUC,  ICAO-Code: EDDM, ligt ruim 28 km ten noordoosten van München, tegen het stadje Freising. Het is een van de drukste luchthavens ter wereld.
 
Memmingen Airport word ook wel aangeduid als Allgäu Airport, Flughafen Memmingerberg of door Ryan Air: Flughafen München-West: IATA-Code: FMM, ICAO-Code: EDJA, ligt bij de gemeente  Memmingerberg, ± 4 km ten zuidoosten van Memmingen, afstand naar het centrum van Munchen is 110 km
 
 
Muenster-Osnabrueck Airport: IATA-Code: FMO,  ICAO-Code: EDDG, ligt in de gemeente Greven, 28 km ten noorden van Münster en 35 km ten zuiden van Osnabrück. De luchthaven ligt bij de grens van de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen.
 
Nürnberg Airport: IATA-Code: NUE,  ICAO-Code: EDDN, ligt 7 kilometer ten noorden van Neurenberg, om de10 min rijdt er een metro, je bent dan in ±12 min in de stad.
 
Paderborn-Lippstadt Airport: IATA-Code: PAD,  ICAO-Code: EDLP, ligt in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, in de gemeente Büren ,± 15 km ten zuidwesten van Paderborn en 20 km ten oosten van Lippstadt.
 
Rostock Airport ook bekend als Rostock-Laage Airport: IATA-Code: RLG, ICAO-Code: ETNL, ligt iets ten westen van Laage en ±25 km ten zuidoosten van Rostock. Behalve burgerluchtvaart is er ook een militair gedeelte waar de Jagdgeschwader 73 van de Luftwaffe gestationeerd is.
 
Saarbruecken Airport ook wel eens Ensheim Airport genoemd: IATA-Code: SCN,  ICAO-Code: EDDR, ligt in de gemeente Ensheim, iets ten oosten van Saarbrücken, de hoofdstad van de deelstaat Saarland.
 
Stuttgart Airport word ook wel Stuttgart-Echterdingen Airport genoemd: IATA-Code: STR, ICAO-Code: EDDS, ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, 13 km ten zuiden van het centrum van Stuttgart, op de grens van de gemeenten Leinfelden-Echterdingen en Filderstadt.
 
Westerland / Sylt Airport: IATA-Code: GWT, ICAO-Code: EDXW, ligt iets ten oosten van de plaatsen Sylt en Westerland, op het eiland Sylt. Het eiland ligt in de Noordzee, noord/ noordwest van Duitsland.
 
Zweibrucken Airport: IATA-Code: ZQW, ICAO-Code: EDRZ, ligt in de deelstaat  Rheinland-Pfalz, 4 km ten zuidoosten van Zweibrücken. Er vliegen lijndiensten en chartersnaar vakantiebestemmingen.
 

Luchthavens voor recreatieve doeleinden en zakenvluchten

Baltrum Airport: IATA-Code: BMR, ICAO-Code: EDWZ, ligt op het eiland Baltrum. Je kunt een rondvlucht maken en er zijn enkele vluchten naar naast gelegen eilanden.
 
Black Forest Airport Lahr ook bekend als Lahr Airport en vroeger als Canadian Forces Base Lahr: IATA-Code: LHA, ICAO-Code: EDTL, ligt in de gemeente Lahr.
 
Braunschweig Airport ook bekend als Braunschweig-Wolfsburg Airport: IATA-Code: BWE, ICAO-Code: EDVE, ligt tussen Hannover en Magdeburg in het noorden van Braunschweig.
 
Bremerhaven Airport ook wel Bremerhaven-luneort genoemd: IATA-Code: BRV,  ICAO-Code: EDWB, ligt in de wijk Luneort, 8 km vanaf het centrum van Bremershaven. Er zijn twee dagelijkse diensten naar Düne eiland (Helgoland), verder is het een club en privé vlieg plaats.
 
Borkum Airport of ook Borkum Airfield: IATA-Code: BMK, ICAO-Code: EDWR, ligt in de deelstaat Niedersachsen op het Duitse Waddeneiland Borkum, iets ten  noordoosten van de stad Borkum.
 
Cottbus-Drewitz Airport: IATA-Code: CBU,  ICAO-Code: EDCD, ligt in het plaatsje Ortsteil in de gemeente  Jänschwalde, 25 km ten noordoosten van Cottbus in de deelstaat Brandenburg.
 
Cuxhaven/Nordholz Sea Airport ook soms aangeduid met de naam van het militaire deel Nordholz Naval Airbase: IATA-Code: FCN,  ICAO-Code: ETMN, ligt  12 km ten zuiden van Cuxhaven en 2,5 km ten zuidoosten van Nordholz. Er vertrekken enkele charters en zakenvluchten.
 
Düsseldorf-Mönchengladbach Airport: IATA-Code: MGL, ICAO-Code: EDLN, ligt 4,5 km ten noord oosten van Mönchengladbach en 5 km ten westen van Düsseldorf. De luchthaven word alleen gebruikt voor sport en privé vliegverkeer.
 
Emden Airport: IATA-Code: EME, ICAO-Code: EDWE, ligt iets ten noorden van Emden.
 
Essen Airport ook wel Essen/Mülheim Airport genoemd: IATA-Code: ESS, ICAO-Code: EDLE, ligt iets ten zuidwest van Essen en zuidoost van Mülheim. Er is een vliegschool en er zijn rondvluchten te boeken met helikopter en verschillende soorten vliegtuigen en zelf met een luchtschip.
 
Freiburg Airport: IATA-Code: QFB, ICAO-Code: EDTF, ligt 3 km ten noordwesten van Freiburg im Breisgau.
NIET VERWARREN MET: EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg (IATA: BSL, MLH, EAP, ICAO: LFSB)in Frankrijk.
 
Heide-Büsum Airport: IATA-Code: HEI, ICAO-Code: EDXB, ligt in de deelstaat  Schleswig-Holstein, in de gemeente Oesterdeichstrich, 3 km ten noordoosten van Büsum en 18 km ten zuidwesten van Heide.
 
Helgoland Airport ook wel Helgoland – Düne genoemd: IATA-Code: HGL, ICAO-Code: EDXH, ligt in de Noordzee op het eiland Düne bij Helgoland. ± 44 kilometer ten noorden van Wangerooge. Tussen Helgoland en Düne vaart een boot, zodat de luchthaven goed te bereiken is. Er is 3 keer per dag verbinding met Bremerhaven, 2 keer per dag  met Heide/Büsum en dagelijks naar Cuxhaven. Verder wordt de luchthaven gebruikt voor plezier vluchten.
 
Juist Airport: IATA-Code: JUI, ICAO-Code: EDWJ, ligt op het kleine eilandje Juist. Er  is 2 keer per week een lijndienst naar het eiland, verder kun je met een klein privé vliegtuigje het eiland bezoeken. De landingsbanen zijn erg kort en daarom alleen toegankelijk voor kleine vliegtuigen.  
 
Kassel Calden Airport: IATA-Code: KSF, ICAO-Code: EDVK, ligt 2 km ten westen van Calden en 17 km noordwest van Kassel. Er zijn vluchten van sportvliegtuigen en helikopters, er is een vliegschool, lessen ultralight vliegen en parachute springen. Er wordt uitgebreid en vanaf 2013 kunnen er ook regionale vluchten plaats vinden.
 

Finkenwerder Airport: IATA-Code: XFW,  ICAO-Code: EDHI, ligt in de wijk Finkenwerder in het zuidwesten van Hamburg. De luchthaven wordt gebruikt voor zaken en privevluchten.

Flensburg Schaferhaus Airport: IATA-Code: FLF, ICAO-Code: EDXF, ligt bij Flensburg, vlak aan de grens met Denemarken.
 
Langeoog Airport: IATA-Code: LGO, ICAO-Code: EDWL, ligt op het eiland Langeoog, iets ten oosten van de stad Langeoog.
 
Lemwerder Airport: IATA-Code: XLW, ICAO-Code: EDWD, ligt iets ten zuidoosten van Lemwerder en noordwest van Bremen.
 
Kiel-Holtenau Airport: IATA-Code: KEL,  ICAO-Code: EDHK, ligt in de deelstaat Schleswig-Holstein de gemeente Holtenau, ruim 8 km vanuit het centrum van Kiel. Vanaf de luchthaven vliegen enkele chartervluchten en er zijn rondvluchten met vliegtuig en helikopter. Informatie 
   
Norden Airport: IATA-Code: NOD, ligt bij Norden, 3km ten oosten van Norddeich Airport
 
Norddeich Airport: IATA-Code: NOE , ICAO-Code: EDWS, ligt bij de plaats Norddeich, ± 3 km ten westen van Norden, er worden dagelijks vluchten gemaakt naar omliggende eilanden, zakenvluchten en rondvluchten.
 
Norderney Airport: IATA-Code: NRD, ICAO-Code: EDWY, ligt op het eiland Norderney, ontmoetingsplaats voor piloten en er worden rondvluchten georganiseerd.
 
Mannheim City Airport vroeger bekend als Mannheim-Neuostheim Airport: IATA-Code: MHG, ICAO-Code: EDFM, ligt 3,5 km ten oosten van het centrum van Mannheim.
 
Oostzee Airport of Ostseeflughafen, soms Barth  Airport genoemd: IATA-Code: BBH,  ICAO-Code: EDBH, ligt iets ten zuiden van de plaats Barth. Je kunt vanuit de luchthaven rondvluchten en fotovluchten maken.
 
St. Peter/Ording Airport: IATA-Code: PSH, ICAO-Code: EDXO, ligt in de deelstaat Schleswig-Holstein bij de gemeente St. Peter/Ording.
 
Strausberg Airport: IATA-Code: QPK, ICAO-Code: EDAY, ligt net ten oosten van Strausberg. Er zijn rondvluchten, helikoptervluchten en ballonvaarten te boeken.
 
Schwerin Airport ook wel Schwerin-Parchim Airport genoemd: IATA-Code: SZW, ICAO-Code: EDOP, ligt in de stad Parchim, 32 km ten zuidoosten van Schwerin
 
Wangerooge Airport: IATA-Code: AGE, ICAO-Code: EDWG, ligt op het eiland Wangerooge, ten noorden van de Duitse kust. De luchthaven wordt alleen gebruikr voor plezier en zaken vluchten.
 

Wilhelmshaven Airport: IATA-Code: WVN, ICAO-Code: EDWI, ligt iets ten zuidoosten Wilhelmshaven.

Wyk Auf Foehr Airport: IATA-Code: OHR, ICAO-Code: EDXY, ligt op het  Waddeneiland Föhr, bij de gemeente Wyk Auf Foehr.