Taal, geld en cultuur

Taal en Geldzaken

De Canarische Eilanden horen bij Spanje en de voertaal is dan ook Spaans. In de toeristische gebieden wordt door veel mensen als tweede taal Duits of Engels gesproken.

 

Er wordt op de eilanden met de Euro, aangeduid met € betaald. De munten hebben aan een kant de kaart van Europa en de 12 sterren, dat is in alle Eurolanden gelijk. De andere kant is voorzien een nationale beeltenis. De bankbiljetten zijn overal hetzelfde, maar aan de letter voor het serienummer kun je zien uit welk land het biljet komt. Wanneer het serie nummer begint met een V is het afkomstig van Spanje. De munten en biljetten zijn in ieder Euroland te gebruiken.

 

Mensen en cultuur

Door hun ligging vormen de eilanden een brug tussen de werelddelen Europa, Afrika en Amerika, dat is terug te zien in de gemengde afkomst van de bevolking. De inheemse bevolking, afstammelingen van de Berberstammen, uit Noord Afrika, worden de Guanchen genoemd, zij zijn ± 4500 jaar geleden overgestoken naar de eilanden. Ze leefden eenvoudig in hutten of grotten en hoeden hun vee. Nadat Spanje de gebieden veroverd hadden in 1496, kwamen er de emigranten uit Castilië, Andalusië, Portugal, Genua, Vlaanderen, Normandië en Engeland.

 

De inwoners houden van hun vrijheid en vinden het onbelangrijk om zich te houden aan vaste tijden. Mañana, mañana wordt er dan ook vaak gezegd, het betekend zoiets als morgen, morgen, maar dat kan ook volgende week zijn.

 

Op de Canarische Eilanden vind je veel ambachtelijk en op traditionele manier gemaakte spullen, zoals keramiek, houtsnijwerk, manden, borduurwerk en kant.

 

Eten en drinken

De mensen op de Canarische Eilanden eten meestal 4 keer per dag, ontbijt, lucht, tussendoortje en de avondmaaltijd. De lokale bevolking eet eenvoudig , maar lekker. In de toeristische gebieden vind je veel internationale fastfoodketens en restaurants, Nederlands, Italiaans en Chinees bijv. Wil je authentieke gerechten proeven, zoek dan een restaurantje waar vooral lokale gasten zitten. De Canariërs eten voor het ontbijt, desayuno, meestal alleen een donut, cakeje  of churros met een kop koffie. Churros zijn deegstengels met suiker, gefrituurd in olie. 

 

El comida, de lunch, is de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt meestal genuttigd voor de siësta, tussen 2 en 4 uur in de middag. Na de lunch zijn de restaurants meestal gesloten tot ± 8 uur. Bij een Piscolabis, barretjes, kun je vaak een lekkere grote of kleine lunch gebruiken, of je kunt bij een Asaderos de pollo lekkere gebraden kip halen, met een salade en papas, dat zijn kleine gefrituurde aardappeltjes.

 

Tussen 5 en 7 uur wordt er vaak een tussendoortje, merienda gegeten, een klein hapje, bijv. tapas, chocolademelk met churros of koffie met gebak.  

Vanaf 8 uur wordt er dan nog een avondmaaltijd,  el cena gegeten, meestal bestaat de maaltijd uit een gang van een typisch Spaans gerecht, zoals:

 

  • Paella: gele rijst met groenten en vis of vlees
  • Potajes: een stevige maaltijdsoep
  • Puchero Canario: diverse soorten vlees en verse groenten in een stoofgerecht.
  • Papas Arrugadas: aardappeltjes gekookt in schil met een laagje van zeezout.
  • Ropa vieja: een stoofpotje met restjes groenten en vlees

Je kunt het beste zorgen voor flessen water, het kraanwater is niet goed om te drinken.

Op de eilanden zijn verschillende bieren en frisdranken te krijgen, maar ook wijn en sterke drank.

 

Arehucas is een bekend merk rum, dat veel gedronken wordt met cola.

Aguadiente is erg sterk, het wordt geschonken in een klein glaasje en er wordt vaak een schijfje sinaasappel bij geserveerd om te smaak te verzachten.