Wandeling Maai Liskes

Wandeling in het natuurgebied de Maai -Liskes met een verrassing.

We starten onze wandeling op de kruising van de Maai en het pad Liskes, richting vogelkijkhut. Het is lekker weer en heel rustig in het bos. 

bospad Maai Liskes

Er is de laatste tijd heel wat onderhoudswerk verricht in de Kempense bossen. Er is veel gekapt om weer wat open vlaktes te creëren.  Op die plekken groeien nu weer  hoge grassoorten en hei.

We houden rechts aan, waar het fietspad de bocht naar links maakt, hier is het nog rustiger lopen.

open bos met hoog gras
gemaaide sloot

Ook de sloten en beken zijn op veel plaatsen aangepakt, ze zijn verdiept en de bermen en kanten gemaaid. Het is mooi om te zien dat er nu weer wat water stroomt en er weer frisse waterplanten gedijen.

Wij zijn ongeveer een halve kilometer op weg, wanneer er opeens vanuit de hoge grassen 2 reeën over de sloot springen en snel over het pad het bos inschieten.

Ik ben nog net op tijd om de laatste op mijn foto vast te leggen.  Wanneer we verder lopen zien we op het pad duidelijk de sporen van de sprinters. Het pad buigt naar links langs de beek af en we volgen. We komen voorbij de Woeste polder  en lopen verder met aan de linkerkant de vijvers,

spoor ree
woeste polder

Hier broedt elk jaar een koppel witte zwanen. We zien ze in de verte zwemmen.  We komen weer op een splitsing waar we om de vijver heen links gaan, richting de vogelkijkhut. We horen al een tijdje de koekoek roepen, heel herkenbaar, daar is geen vergissing mogelijk. Hoewel je hem heel vaak hoort, zie je hem vrijwel nooit. We stoppen even om te luisteren van welke kant het geluid komt en speuren of we hem zien. En ja, daar zit hij, zie je hem ook?

koppel zwanen

Hier ben ik blij mee, vaak gehoord, nooit gezien (in de natuur) en ook nog op de foto kunnen vastleggen. 

koekoek
koekoek

Dit is genieten! We lopen verder tot aan de kijkhut.

liskes vogelkijkhut
koekoek

Wat is hij prachtig, steeds even stil zitten en dan weer roepen.  Eenmaal hoog in de kijkhut kunnen we hem nog beter bekijken. 

Dan maak ik nog een foto en heb ik een fotobombing    ;-) bizar , leuk......

koekoek

Exact op tijd vliegt deze gans rakelings over mijn koekoek heen.  Doe dat maar eens na  ;-)

Mijn dag kan niet meer stuk.  Op de zwart wit foto is ook mooi het streepjes patroon in de veren te zien.

koekoek
koekoek

Wanneer je goed kijkt zie je ook talloze kleine vliegjes of mugjes rond de vogel zwermen.

Hij liet zich gewillig fotograferen en keek ( nog net niet op verzoek) naar links, naar voren en naar rechts, volleerd fotomodel.

koekoek

Zijn geroep word inmiddels beantwoord, koekoek nummer 2 meld zich en direct zie je zijn houding veranderen. En weg is hij....

We vervolgen ons pad. 

Het kaartje geeft onze gelopen route aan, een wandeling van 5 km.

route wandeling Maai Liskes

Onder nog een eigen gemaakt filmpje van de koekoek. Heel leuk om te zien, hij beweegt mee wanneer hij roept. ( zet het geluid wat harder om het goed te horen )


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#wandelen #gezond #fit #natuur #wandelschoenen #bewegen #conditie #ontspanning