Tshukudu

Tshukudu is het Sotho woord voor neushoorn. Tshukudu is gestart in 1980, toen de Fam Sussens de vervallen veeboerderij met ±  50  km²  grond, veranderde in een wildpark en lodge.  De neushoorn was het eerste grote dier dat hier opgenomen  werd.  Hoewel er zonder dieren werd begonnen, is het nu een bloeiend wild paradijs geworden.  Er leven allerlei dieren, zoals giraffen, zebra’s, vogels en eekhoorns , maar ook dieren uit de Big Five kom je hier tegen.

 

Op Tshukudu worden diverse soorten wilde weesdieren opgevangen.  Er wordt geprobeerd om de dieren zo te begeleiden, dat zij later alleen kunnen overleven.

 

In 1987 werd er begonnen met de opvang van leeuwen. Ontsnapte leeuwen uit het Krugerpark vormde overlast  in de regio. Tegelijkertijd waren er juist in de Wildreservaten  te weinig gezonde leeuwen.  Om deze 2  problemen aan te pakken, werden de  leeuwen die uit het Krugerpark waren gevlucht gevangen en op Tshukudu gebruikt in een fokprogramma.  Soms konden de leeuwen daarna weer terug geplaatst worden in een reservaat, maar wanneer dit niet mogelijk is, wordt er naar gestreefd om in ieder geval de nakomelingen weer te kunnen uitzetten.

 

Op Tshukudu kun je onder begeleiding een wandeling maken of met een 4x4 wagen een rondrit maken om alle dieren van dichtbij te bekijken.  Tijdens de ochtendwandeling  lopen er vaak jonge dieren mee. Jarenlang was er de tamme cheetah Savannah, die helaas in januari 2010 door leeuwen is gedood, op dat moment had ze welpjes, die weer op Tsukudu worden groot gebracht. Maar ook jonge leeuwen en soms een jonge olifant kunnen zomaar een prachtig begin van de dag maken. De rangers zorgen er natuurlijk voor dat zij geen gevaar vormen, maar ook wordt het welzijn van de dieren in de gaten gehouden. Wanneer zij ouder worden mogen ze niet meer zo dicht bij de mensen om het terugplaatsen mogelijk te maken. De gidsen zorgen voor een leerzame prachtige ervaring.

 

De oude boerderij is helemaal gereconstrueerd en voorzien van een rieten dak. Er is een mooi terras, waar gasten en deelnemers aan de wandeling kunnen ontbijten of lunchen. Vanaf de veranda is er uitzicht op de Drakensbergen.

 

Tshukudu ligt in de Limpopo Province, dichtbij het stadje Hoedspruit.

Maak jouw eigen website met JouwWeb