4 Opmerkelijke torens in Italië

Een van de opmerkelijkste torens in Italië is natuurlijk de bekende scheve toren van Pisa, maar Italië is van oudsher een land met veel torens, tijd dus om eens verder te kijken.

4 Opmerkelijke torens in Italië.

We beginnen onze reis in Pisa bij de wereldberoemde scheve toren. Opdracht voor de bouw van deze toren werd al in 1173 gegeven, Bonano Pisano was de ontwerper. De toren werd gebouwd naast de kathedraal, maar al na een paar jaar begonnen de fundamenten weg te zakken. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar maakte deze toren wel wereld beroemd.

In 1990 was de stand van de toren dermate scheef, dat er moest worden ingegrepen om de toren te redden. Ingenieurs verankerde en stabilliseerde de toren toen, op een zo scheef mogelijk stand, want dat is toch de aantrekkingkracht voor de toeristen. De toren is een architectonisch en historisch kunststukje, maar was nooit zo beroemd geworden, als hij niet zo scheef had gestaan.

Deze toren staat op Piazza dei Miracoli ofwel het Plein der wonderen, dit ligt in het centrum van de Toscaanse stad Pisa en is een van de belangwekkendste centra van middeleeuwse kunst in de wereld. Dit plein wordt ook weleens Piazza del Duomo, Domplein genoemd, het hele plein is in 1987 met alle gebouwen (Dom, Toren van Pisa, Baptisterium, Camposanto) uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Openingstijden om de toren te beklimmen: 
December en Januari van 10 uur ‘s morgens tot aanvang laatste klim om half 5 in de middag, naar de zomer toe ruimere tijden tot in Juni t/m augustus zelfs van half 9 tot laatste klim 11 uur.

Je kunt je kaarten al online bestellen, dat is goedkoper en scheelt in wachttijd bij drukke perioden. Prijs van een onlinekaartje ± :€15,- aan het loket €17,-  (prijzen kunnen wijzigen, kijk op de officiële website voor de actuele prijs)

De Torre Grossa.

Dan rijden we 75km richting het zuidoosten, naar het stadje San Gimignano.

( De route die we zullen nemen: van Pisa, naar San Gimignano, naar Florence eindigend in Venetië )

San Gimignano is een prachtig stadje met bijzondere middeleeuwse architectuur, het historische centrum staat sinds 1990 op de Werelderfgoed lijst. Wanneer je San Gimignano nadert zie je al het opvallende silhouet met de veertien torens. In het autovrije centrum laat je de hedendaagse wereld even achter je.

San Gimignano was in de middeleeuwen een erg welvarende stad, alle straatjes lopen omhoog naar het hoogste punt en op het hoogtepunt van de welvaart had de stad wel 72 torens. Nu zijn er nog slechts 14 torens, waarvan alleen de Torre Grossa beklommen kan worden, dit geeft dan ook wel een spectaculair uitzicht over de stad.

De Torre Grossa is 54 meter hoog, dateert uit 1298, diende ter verdediging en was een statussymbool. In de videogame Assassin's Creed 2 is de stad in detail nagebouwd en kun je als speler o.a. de torens beklimmen.

Giotto's klokkentoren.

De volgende toren vinden we 56km naar het noord oosten in de stad Florence.

Giotto’s klokkentoren vind je in Florence aan de Piazza del Duomo, bij de Brunelleschi basiliekkoepel. In 1334 startte de bekende architect en schilder  Giotto di Bondone met het ontwerpen en bouwen van deze prachtige toren. Hij heeft een prachtige en zeer bijzondere stijl, met licht en donker en perspectief, zodat het lijkt alsof hij beschildert is. De toren is gedecoreerd met geometrische patronen in verschillende kleuren marmer, ook staan er prachtige beelden op. Alle beelden zijn kopieën van Florentijnse beeldhouwers, zoals Donnatello. Aan de voet van de toren zie je interpretaties van mensen, planeten, kunst en de zeven sacramenten. De originelen hiervan kun je zien in de het Museum Opera del Duomo.

Na drie jaar was het eerste niveau klaar, helaas stierf toen Giotto, zijn werk werd verder voltooid door Andrea Pisano en Francesco Talenti. De klokkentoren werd uiteindelijk 84.7 meter hoog en je kunt via een trap van 414 treden naar boven om te genieten van een indrukwekkend uitzicht op Florence.

San Marcocampanile.

Als afsluiter reizen we 270 km naar het noordoosten, naar het welbekende Venetië, daar bekijken we de San Marco Campanile. Deze klokkentoren van 98,5 meter hoog, bij de San Marcobaseliek is met zijn rode bakstenen, zijn overwelfde 5 klokken en piramidevormige spits een van de bekende symbolen van de stad.

De oorspronkelijke toren werd afgebouwd in 1173, hij deed dienst als vuurtoren. maar door vloed, aardbevingen en brand ontstond er flinke schade en in1902, nadat men trachtte een lift in de toren te maken, stortte de toren helemaal in. De toren werd in oorspronkelijke stijl herbouwd en op 25 april 1912 op San Marcodag opnieuw geopend. De toren heeft een spiraalvormige opwaartse gang, die tot helemaal boven gaat. Zo konden vroeger de prominenten te paard helemaal tot  bovenin de toren rijden.

Bovenop de torenspits staat een 3 meter hoge vergulde windvaan in de vorm van de engel Gabriël. Het verhaal gaat rond, dat wanneer de engel naar de basiliek kijkt er hoog water opkomst is. 
Vanaf de campanile heb je een mooi uitzicht over Venetië, op de vijf koepels van de basiliek van San Marco en het eiland San Giorgio Maggiore.

Natuurlijk kun je dit niet allemaal op een dag bezoeken, maar er zijn tal van leuke hotels in de omgeving om er een mooie reis van te maken. Je kunt zelfs koninklijk overnachten in San Gimignano, het Hotel Leon Bianco midden in de stad is gevestigd in een paleis uit de 12de eeuw, maar er zijn ook tal van goedkopere mogelijkheden.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: en uit eigen portofolio MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Italië #schevetoren #Pisa #SanGimignano #Florence #campanille #sanmarco

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht okt 2017)