Bont zandoogje

Het bont zandoogje is een veel voorkomend vrolijk vlindertje. Hoewel de basis kleur bruin niet heel opvallend is maakt zijn tekening hem weer heel mooi.

Bont zandoogje (Pararge aegeria)                 Groep: dagvlinders                Famile: Nymphalidae 

Bont zandoogje vrouwtje

Het bont zandoogje is bruin van kleur met op de vleugels wit gelige vlekken. Op de punt van de voorvleugel bevindt zich een zwart oog met een witte kern. Op de achtervleugel bevinden zich op een rij drie of vier zwarte ogen met witte kern. Bij het vrouwtje zijn de witte vlekken net wat groter (foto hier boven), bij het mannetje wat kleiner, wat het beste te zien is bij de vlekken met de ogen op de achtervleugel, er blijft maar een klein wit randje over. (foto hier onder) Ook de vleugeltippen bij het kartelrandje zijn bij het vrouwtje meer uitgesproken en bij het mannetje wat afgerond.

 

Bont zandoogje mannetje

Het mannetje is iets kleiner dan het vrouwtje, de voorvleugel lengte tussen de 19 en 22 mm, vergelijkbaar met het oranje zandoogje en kleiner dan het bruine zandoogje. De kleur is variërend van donkerbruin, via licht bruin tot zelf een beetje bruin met oranje gloed.  

Bont zandoogje
Bont zandoogje

Deze vlinders zie je vaak in het zuiden en oosten van Nederland, maar ook in het zuiden van Europa, hier zie je vaker de oranje gloed bij het bont zandoogje. Ze zitten graag in de zon ergens bovenop een brandnetel.

Bont zandoogje

Zo ziet het bont zandoogje eruit met de vleugels dicht, vind je het nog lastig om dan de naam te vinden? Het oog op de voorvleugel is duidelijk zichtbaar, de bruine kleur en het witte kartelrandje zetten je op het juiste spoor. Heeft hij een oranje gloed en denk je aan het oranje zandoogje, let dan op de voor oranje zandoogjes opvallende donkere rand om de vleugels en soms zie je meteen de twee witte kernen wat bij een bont zandoogje normaal niet voorkomt.

 

Bont zandoogje

Bovenstaande serie maakte ik op 1 oktober 2017 tijdens een wandeling  bij de Keersop.  Mooi om te zien hoe alleen de witte kartelrandjes hem nog verraden wanneer de vleugeltjes gesloten zijn. 

Eigen foto's en waarneming: Bergeijk 2014, Reuzel 2016, Keersop 2017, Liskes, luchtkasteel en Hageven 2018, Het Beleven 2020


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#bontzandoogje #zandoogjes #aurelia #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken