Macrofotografie is leuk.

Macrofotografie is bijzonder, in dit blog laat ik je een aantal van mijn eerste macrofoto’s zien en deel ik de tips die ik daarover kreeg. De foto’s zijn gemaakt met een Nikon Coolpix L820

macro insect kop

Wat is macrofotografie?

Om een macrofoto te maken, fotografeer je je item van heel erg dichtbij. Je maakt een close-up van je onderwerp, zodanig dat het op je foto groter of minimaal even groot is als in de werkelijkheid.

Hierboven zie je de kop van een zweefvlieg (blinde bij), gemaakt in mijn voortuin, hij zat daar op een Spaanse margriet. De originele foto zie je hieronder, daarna heb ik stukken uit de foto gesneden om de kop en de vleugel nog groter in beeld te krijgen. Wanneer je op deze manier naar het insect kijkt is het toch een heel bijzonder mooi beestje.

insect

Hoe maak je een macrofoto?

Om een macrofoto te maken moet je van erg dichtbij kunnen scherpstellen.  Mijn Nikon Coolpix L820 heeft hiervoor een speciale stand, eenvoudig in te schakelen via het tulp-symbool. Ik kan mijn onderwerp tot op ±3 cm. benaderen en scherpstellen.
Bij aanschaf van een camera kun je daar al op letten, wanneer je deze vorm van fotograferen leuk vind, zoek een camera met macrostand. Bij de duurdere systeem en spiegelreflex camera’s werk je voor een macrofoto met een speciale macrolens.

Om te oefenen met het maken van een macrofoto kun je beginnen met een onderwerp wat niet beweegt, vlak is en veel structuur heeft, zoals korstmos. Je kunt zo rustig de tijd nemen, zonder dat je onderwerp verschuift of ervandoor gaat. Door een relatief vlak onderwerp te nemen, heb je minder moeite met het scherpstellen, omdat er nauwelijks diepte is. Door de structuur kun je toch goed zien of je opname mooi scherp is. Hieronder zie je een korstmos, het gele Dooiermos, op een boom. Doordat de dunne boomstam wat rond loopt zie je dat de zijkanten van het mos niet mee scherp gesteld zijn. Persoonlijk vind ik dat vage uitlopen wel mooi. Wil je een plat oppervlak, dan kun je zoeken naar een korstmos op steen of beton, daar groeien ze ook vaak.

korstmos

Omdat je scherp stelt op een heel klein oppervlak, mag je de camera niet verroeren. Bij het indrukken op de ontspanknop wil je de camera nog weleens bewegen, dus houd zo stabiel mogelijk vast en druk zo zacht mogelijk. Je kunt proberen je hand of arm ergens op te fixeren, tegen een boom, tak of op een muurtje. Ook kun je werken met de camera op een statief en/ of gebruik maken van de zelfontspanner.

Een nieuwe uitdaging!

Kies een onderwerp met wat meer diepte, zoals een mooie bloem. De bloem blijft min of meer op zijn plaats, al kan de wind wat beroering brengen. Kies bij het maken van je foto een punt van de bloem, bijv. het hart, de meeldraden of een van de bloembladeren als scherpstelpunt. Probeer verschillende punten uit om de resultaten te vergelijken. Kies ook eens een ander standpunt van waar je de foto maakt. Hier onder zie je mijn poging een klaproos op mijn plaatje te vangen, dat was nog best een opgave. Het was een beetje winderig en de bloemblaadjes van de klaproos zijn heel beweeglijk. Ik heb daarom geprobeerd de stamper als uitgangspunt te nemen, maar ook de hoge stengel waarop de bloemen staan deinen mee met de wind.  Toch heb ik na enkele pogingen een leuke foto kunnen maken.

klaproos
klaproos

Het hoeft niet altijd een imposante bloem te zijn om een fraaie macrofoto te maken. Kijk eens goed naar het onkruid langs het pad, kleine bloemen, zaaddoosjes, mos of pluizenbollen zijn vaak prachtige creaties.
Probeer eens uit wat het effect is van verschillende belichtingen (met / zonder flits)Hoewel je ook met een nabewerking je foto nog lichter of donkerder kunt maken. Hieronder ( en in de header)een pluizenbol, de middelste is de originele foto, de anderen heb ik digitaal lichter en donkerder gemaakt.

pluizenbol zaad

Deze vruchten van de lijsterbes legde ik vast op de vroege avond( het was licht/schemerig) met gebruik van flits. Het licht van de flitser kaatst terug op de vruchten, maar de achtergrond wordt donker. Ik maakte dezelfde foto ook zonder flits, maar de bessen hadden minder kleur en de achtergrond was rommelig, waardoor het een flets geheel werd, nu springen de bessen er echt uit.

lijsterbes

Insecten fotograferen.

Dit is een van de moeilijkste onderwerpen om te fotograferen, hebben ze je in de gaten, zijn ze zo weer verdwenen.

Benader het beestje altijd langzaam. Insecten hebben facetogen, waardoor ze beelden waarnemen in een licht en donker mozaïek. Stilstaande of langzaam bewegende voorwerpen trekken daardoor geen aandacht, maar snelle veranderingen in het mozaïekpatroon wel. Houd natuurlijk ook rekening met de stand van de zon, wanneer er ineens een schaduw valt, zal het insect ook meteen alert zijn.

Wanneer je vroeg in de ochtend op pad gaat, heb je de beste kans op een mooie foto. De insecten beginnen net op te warmen door de zon en zijn daardoor nog wat trager. Midden op de dag zijn ze meestal veel beweeglijker. Ook na een regenbui kun je geluk hebben, zijn de vleugels nat geregend, moeten ze eerst drogen voordat ze weer snel kunnen vliegen.

Ook hier geld weer kijk eens verder dan alleen die prachtig gekleurde vlinder, een libel, bij en mieren, ook mooi wanneer je ze zo eens beter bekijkt.

mieren
mieren

Ben je op een mooie afstand druk dan rustig af en blijf stil staan, misschien krijg je dan nog een kans op een extra foto. Nog wat dichterbij misschien? Mijn camera kan scherpstellen op ±3 cm afstand, maar ik heb ook de mogelijkheid om iets verder weg te blijven en nog een stukje in te zoomen. Zolang het zoombalkje groen blijft, kan ik nog steeds scherpstellen, dit is bij insecten soms heel handig.

Hieronder een hommel op een Echinacea , twee azuurwaterjuffers , paddenstoelen en een spinnenweb.

hommel
parende juffers
paddenstoel
paddenstoel
spinnenweb

Hoewel spinnen niet mijn favoriete insecten zijn, vind ik hun webben toch wel meesterwerkjes. Klik hier meer macrofoto's van libellen en vlinders 


#fotografie #macrofotografie #Nikon #hommel #paddenstoel #mieren #insect #bij

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van mijn auteursrecht  jun 2018.)