7 tips om een interview goed te filmen

Kun je met maar 1 camera op een professionele manier een interview filmen? Hier 7 tips om dit mooi te doen!

filmcamera filmen striptekening

Hoe film je een interview.

Wil je voor je presentatie, je vereniging of de lokale omroep een interview filmen en heb je maar 1 camera tot je beschikking? Wil je het interview toch op een professionele manier in beeld brengen? Dat kan met de volgende tips.

Om een interview mooi in beeld te brengen, moet je eigenlijk van verschillende kanten beeldmateriaal maken. Wanneer je maar 1 camera kunt laten draaien en je gaat rond lopen, wordt het vaak erg rommelig en sta je vaak net op de verkeerde plaats om belangrijke uitspraken te filmen.

Tip 1:

Maak om te beginnen een shot vanuit een afstand genomen, dit noemen ze in de filmwereld een totaal shot. In zo’n stukje film kun je wat van de omgeving laten zien, het is vaak mooi om mee te beginnen. Mooi is het om vanuit de verte in te zoomen naar de plaats waar het interview plaats vind.  Ook kun je omgevingsbeelden gebruiken om een overgang te maken tussen shots die vanuit een ander standpunt genomen zijn.

Tip 2:

Let bij het opstellen op de hoeveelheid licht en waar de lichtbronnen zich bevinden. Film bij voorkeur met de zon in de rug. Speelt het interview zich binnen af, zorg dan voor veel licht, doe alle gordijnen open en alle lampen aan. Eventueel kun je ook zelf nog een grote lamp meenemen om bij te lichten.

camera

Tip 3:

Bij het begin van het interview de camera richten op de persoon die geïnterviewd gaat worden. Zet je camera klaar en bekijk het plaatje, is de achtergrond goed, de persoon midden in beeld. Dan kan het interview beginnen. Focus alleen op de geïnterviewde persoon. Filmen met een bepaald onderwerp in beeld, bijv. een persoon, noemen ze een halfshot. Dit is een goed uitgangspunt voor het interview, de kijker ziet de persoon, met een stukje omgeving, gesprekspartner en zijn of haar houding, lichaamstaal.
Op sommige momenten kun je inzoomen, je maakt dan een close up, van het gezicht, Met zo’n duidelijk beeld maak je de kijker opmerkzaam op de gezichtsuitdrukking (verdriet, lach) Zo’n close up beeld moet dus wel een belangrijk beeld vastleggen.

Tip 4:

Vraag de mensen even te blijven staan of zitten aan het einde van het gesprek Verplaats nu de camera zo dat je de vragensteller mooi in beeld hebt. Vraag die persoon om de vragen of een aantal belangrijke nogmaals te stellen met een kleine tussen pauze, antwoorden zijn nu niet meer nodig. Je hebt nu ook mooie close up beelden van de interviewer. (Het beste spreek je dit al van te voren af, zodat de interviewer een aantal vragen exact kan herhalen)

filmen klapperbord

Tip 5:

Maak nog een paar mooie shots vanuit een afstand en van verschillende kanten en bijv. een close up van voorwerp waarover het gesprek ging.

Tip 6:

Aan het einde van een interview is het vaak mooi om uit te zoomen, je neemt dan afstand en maakt een mooie afsluiting.

Tip 7:

Ook de kwaliteit van je geluid is bij een interview natuurlijk belangrijk. Het beste werk je met een aparte microfoon voor de spreker, zodat je weinig achtergrond geluid hebt. Zet je microfoons zo hard mogelijk, dan kun je het geluid in de montage altijd nog zachter zetten. Wanneer je het geluid bij de montage harder moet zetten, krijg je altijd ook een harder achtergrond geluid.

filmcamera kind buiten

Tenslotte:

Het afmonteren maakt het een geheel, waar je beelden van beide personen afwissend kunt laten zien, met tussendoor een shot uit de verte. Zo maak je een professioneel ogend interview met slechts een camera.

Succes en veel plezier.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit stockfoto en public domain 

#filmen #camera #interview #tips

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jun  2017.)