Reizen naar/in No

Noorwegen is aangesloten bij het Schengen verdrag, inwoners van deze landen mogen vrij reizen in het gebied, wel moet je je met een geldig paspoort of identiteitskaart kunnen legitimeren. Inwoners uit andere EU landen, de VS, Groot Brittannië  en Nieuw Zeeland hebben geen visum nodig, alleen een paspoort dat geldig is tot het einde van het verblijf. Een verblijf mag maximaal 90 dagen duren, voor een langer verblijf moet een visum worden aangevraagd bij de Noorse ambassade of het consulaat in het thuisland.  
 

Met je eigen auto:

Vanuit Denemarken, Duitsland en Polen oversteken naar Noorwegen of Zweden, je eigen auto mee aan boord, met de ferry van Stena Line.

 

Met de bus naar Noorwegen

Wanneer je met de bus naar Noorwegen reist, kun je onderweg al genieten van de mooie uitzichten, zelfs langs de snelweg, zie je prachtige natuur. Vaak ga je met de bus ook nog op de boot, om een oversteek te maken van bijv. Duitsland naar Noorwegen, wat een leuke tocht is, op de boot is van alles te doen.

 

Vanuit verschillende plaatsen in Nederland en België is er een paar keer in de week een bus verbinding met Noorwegen, verzorgt door Eurolines. Er wordt gereden met luxe rookvrije bussen, voorzien van verstelbare stoelen, airconditioning, toilet aan boord.  Je kunt je ticket vooraf boeken via internet en moet dan een uur tot een half uur van te voren inchecken. Ieder mag 2 stuks bagage meenemen. Je kunt ook een ticket boeken om een aantal dagen door Europa te reizen, want Eurolines rijdt in 26 landen, naar meer dan 500 bestemmingen. Alle informatie over prijzen en vertrektijden kun je vinden op: Eurolines . De reis naar Noorwegen gaat via Duitsland, Denemarken, Zweden naar Oslo. Een retourtje kost ongeveer € 30,- .

 

Verder zijn er natuurlijk ook touroperators, zoals Kras, DeJongintra en PeterLanghout die busreizen naar Noorwegen aanbieden. Dit zijn rondreizen met meestal een vaste route en compleet met overnachtingen.

 

In Noorwegen zijn ook prima busverbindingen, Nor- Way Bussekspress rijdt op 30 lange afstandsroutes. In het toeristisch seizoen rijden de bussen ook naar de Noordkaap en Bodø.

Een plaats in deze bus kun je het best van te voren reserveren, dan ben je zeker van een zitplaats. Er wordt gereden met moderne ruime bussen, airconditioning en toilet aan boord.

 

Passagiers kunnen gratis koffie nemen uit de automaat en tijdens de nacht ritten, word er gezorgd voor dekens en kussens. Op de site van Nor-Way vind je alle info over prijzen en tijden.

 

Ook binnen de steden rijden er bussen,kaartjes kun je bij de chauffeur kopen of bij een VVV kantoor of kiosk. In Oslo en Bergen kun je een City Card kopen, waarmee je onbeperkt kan reizen.

 

Vliegen naar Noorwegen

In Noorwegen zijn veel luchthavens, waarvan ook een aantal grote internationale vliegvelden. Er zijn verschillende maatschappijen, die vluchten naar Noorwegen verzorgen, o.a. SAS (ScandinavionAirlines), Norwegian, maar ook KLM en Ryanair. Een rechtstreekse vlucht Amsterdam/ Oslo duurt ± 1 uur en 45 min. De prijzen kunnen veel verschillen, afhankelijk van met welke maatschappij je wilt vliegen en ook dag en tijd, of een vlucht met tussenstop, kunnen een groot prijsverschil opleveren.

 

Prijsvechters, zoals Norwegian en Ryanair vliegen vaak alleen op de grote steden, Oslo, Bergen en Trondheim. Norwegian heeft een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam en Düsseldorf  naar Oslo, Ryanair vliegt vanaf Weeze (Düsseldorf), Charleroi en Bremen naar Oslo-Sandefjord Airport (Torp). In sommige periode kost een retour ticket Weeze / Oslo bij Ryanair maar ± 60,- . Terwijl je bij KLM en SAS algauw €450,- betaald, voor een retourtje Amsterdam / Oslo Gardermoen Airport.

 

Met de trein naar Noorwegen

Vanuit Nederland en België, kun je via Duitsland en Denemarken naar Noorwegen reizen. Wel moet je rekening houden met een reistijd van ± 24 uur, doordat je een paar keer moet overstappen en dan niet altijd meteen aansluiting hebt.

 

Je kunt de hele reis plannen en tickets bestellen, via internet, het is soms aan te raden om te reserveren ( op sommige lijnen zelfs verplicht). Ook zijn er  tickets te koop waarmee je een vast aantal dagen onbeperkt door Europa mag reizen, de zogenaamde Global pass.

Binnen Noorwegen rijden treinen over meer dan 3000 km spoor, van het uiterste zuiden tot aan Bodø in het noorden. Door het wisselende landschap met bergen, meren en fjorden zijn er wel 775 tunnels en 3000 bruggen op deze trajecten. Een aantal bekende spoorlijnen zijn:

 

  • de Bergen Spoorlijn, de verbinding tussen Oslo en Bergen, die loopt door de Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Europa
  • de Dovre Spoorlijn, de verbinding tussen Oslo en Trondheim
  • de Rauma Spoorlijn, de verbinding tussen Dombås en Åndalsnes
  • de Nordland Spoorlijn, de verbinding tussen Bodø en Trondheim

 

De Rauma spoorweg is bekend uit de film van Harry Potter and the Half-Blood Prince, bij het plaatjes Bjorli, werd een historische trein van de Noorse Spoorweg vereninging ingezet voor deze opnames.