Zeearend

Zeearend weetjes, waar vind je hem en unieke foto’s.

De zeearend is een imposante roofvogel, in dit blog informatie over de zeearend soorten waaronder de Amerikaanse zeearend en originele foto’s uit eigen portfolio (MereltjeFotografie). Weetjes over deze vogel en zijn soortgenoten, waar kun je ze zien in de natuur en in Nederland.

Kenmerken:

De Amerikaanse zeearend is op een na de grootste roofvogel, alleen de condor is groter. Een arend wordt ook wel eens adelaar genoemd. De Amerikaanse zeearend heeft een stevige  kromme gele snavel, grote krachtige oranje poten en een opvallende witte kop, waaraan hij zijn Amerikaanse naam: Bald Eagle te danken heeft. Pas als de vogels zeven jaar oud is, heeft hij zijn volledig verenpak met wel 7000 veren en is hij helemaal op kleur, hij heeft dan een donkerbruine kleur en een witte kop en staart. Een jonge Amerikaanse zeearend heeft nog niet de kenmerkende witte kop, om hem te kunnen herkennen tussen andere soorten, kun je letten op de kleur en vorm van de snavel en klauwen, verder kun je bij een iets ouder jong dier vaak al enkele witte veren zien op de kop of in de hals. Deze vogels kunnen op volwassen leeftijd tussen de 4 en 6 kilo wegen en wel 80 tot een 110 cm groot zijn. Wanneer ze hun vleugels uitslaan hebben de dieren een spanwijdte tussen de 180 en 240 cm.

 

Soorten:

Behalve de Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus) zijn er nog negen andere soorten: 

  • Afrikaanse zeearend (Haliaeetus vocifer)
  • Europese zeearend (Haliaeetus albicilla).
  • witbuikzeearend (Haliaeetus leucogaster)
  • witbandzeearend (Haliaeetus leucoryphus)
  • Stellers zeearend (Haliaeetus pelagicus)
  • Sanfords zeearend (Haliaeetus sanfordi)
  • Madagaskarzeearend (Haliaeetus vociferoides)
  • kleine  rivierarend ( Haliaeetus-  humilis )
  • grote rivierarend ( Haliaeetus- ichthyaetus)

De Afrikaanse en Europese zeearend zijn iets  kleiner dan hun Amerikaanse soortgenoot. De meest opvallende verschillen:

­ De Afrikaanse zeearend heeft ook de witte kop, maar heeft een zwarte punt aan de snavel. (Deze foto is afkomstig uit het archief van Ineke, dank je wel daarvoor. )

­ De Europese zeearend ook wel eens witstaartzeearend genoemd heeft en bruine kop en een geel zwarte bek en heeft een witte staart.

Waar komen ze voor:

De Amerikaanse zeearend komt voor in de VS en Canada en dan vooral in de Noord Amerikaanse kustgebieden en boven rivieren en meren. Ze slapen en nestelen graag in hoge bomen en zoeken afgelegen gebieden, waar de mens de rust nog niet verstoord.

De Europese soort kan in heel Europa voorkomen, maar is/ was in een aantal landen wel verdwenen of bedreigd, na slechte jaren, lijkt de vogelsoort weer vaker voor te komen in de vrije natuur van veel landen, waaronder ook Nederland.

Voedsel:

De zeearend eet kleine vogels en knaagdieren. Een vogel wordt eerst geplukt, netjes alle veren eraf voordat de vogel op gegeten wordt. Hoewel zijn naam misschien anders doet vermoeden gaat de zeearend liever niet in water, hij aast daarom vooral op dode of stervende vis net onder het wateroppervlak. De roofvogel stort zich dan omlaag vanuit grote hoogte en glijdt tot dichtbij het water om de vis te vangen. Met zijn klauwen grijpt hij de vis stevig vast en trekt hem uit het water, hij zoekt een plek hoog in een boom om de vangst op te eten, met zijn haaksnavel trekt hij het vlees los. De zeearend kan ongeveer de helft van zijn eigen gewicht aan prooi meenemen tijdens het vliegen.

Roofvogels in Nederland

Deze prachtige dieren in hun natuurlijke habitat gaan spotten is natuurlijk het allermooiste, maar dat is niet voor veel mensen mogelijk. Ze zijn ook te bewonderen in verschillende dierentuinen en bij roofvogelshows. De eigen foto’s uit dit artikel zijn gemaakt bij Roofvogelpark Diessen en Veldhoven Zoo, beide kleinschalige parkjes met betrokken roofvogeltrainers, die er heel mooi over kunnen vertellen. Ze werken voornamelijk met vogels waar op andere plekken geen plaats meer voor is of opvangvogels of verstoten vogels die angstig, agressief of gewond zijn. Deze dieren worden opgevangen, verzorgd en met veel tijd en geduld opnieuw getraind tot gezond gedrag en indien mogelijk geschikt gemaakt voor demonstraties.

 Door middel van de demonstraties en bezichtigingen word geprobeerd om de mensen meer bewust te maken van effecten van de mensheid op de natuur en draagvlak te creëren voor het behouden en beschermen van natuurlijke leefomgeving en landschapstypen. Roofvogels kunnen alleen overleven in een geschikt biotoop en dat geld voor vele mooie en bijzondere dieren. De natuureducatie van de afgelopen jaren zorgt voor meer kennis en daardoor ook een positievere en bewustere houding tegenover de natuur. Een resultaat daarvan is bijv. het verbod op de zwaarste landbouwgiffen, waardoor je nu al vaker de buizerd en kiekendief kunt spotten. Op de Oostvaarder plassen, de Biesbos en zelfs in Brabant zijn ook weer de Europese zeearenden te zien.

Het was prachtig om deze mooie dieren van dichtbij te kunnen bewonderen bij de shows, maar nog mooier om er een in de verte te kunnen spotten in de vrije natuur. De zomer van 2019 bij het Beuven.

Roofvogels zijn geen grenzeloze rovers, ze doden alleen wat ze nodig hebben om te overleven. De roofvogel is een onmisbare schakel in een gezond ecosysteem. De aanwezigheid van roofvogels duidt op een hoge kwaliteit  en een gezond ecosysteem van het gebied.

 


Geraadpleegde bron: Wikipedia.  Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#roofvogels #zeearend #roofvogelshow #fotografie #arend #adelaar 

Maak jouw eigen website met JouwWeb