Klein geaderd witje

Dit mooie vlindertje hoort, zoals de naam al doet vermoeden, bij de familie van de witjes. Je kunt het klein geaderd witje in heel Nederland en België tegenkomen, Deze soort stelt niet al te veel eisen aan zijn leefomgeving, in alle natuurlijke gebieden vanaf zeeniveau tot aan de bergen van 2000 meter hoogte kan hij goed gedijen.

Klein geaderd witje (Pieris napi)           Groep: dagvlinders            Familie: Pieridae  (de witjes)

klein geaderd witje

Dit mooie vlindertje kwam ik tegen in april, vroeg in het voorjaar was het een opvallende verschijning.  Hoewel ik bij het zoeken naar de naam meteen het klein geaderd witje vond, bleef ik twijfelen omdat op de meeste foto’s  ook nog een stip te zien is op de voorste vleugels en die ontbreekt hier.

 

klein geaderd witje
klein geaderd witje

Ik denk daarom dat het gaat om een jong exemplaar, op Vlindernet vind ik het volgende: "De voorjaarsgeneratie van het klein geaderd witje heeft opvallende aders, maar de zomervlinders zijn soms moeilijk van het klein koolwitje te onderscheiden."

Een klein geaderd witje heeft een iets afgeronde vleugel punt, waar een koolwitje een meer spitse vorm heeft. Ook de zwarte vlek op de vleugelpunt heeft een opvallend verschil, bij een geaderd witje valt de zwarte punt naar beneden toe wat uit elkaar, waar een koolwitje de vlek aaneengesloten blijft. ( Op de foto hieronder is dat uit elkaar vallen duidelijk waar te nemen.)

 

klein geaderd witje

Op de foto hierboven zie je duidelijk de groen bestoven aders die zo kenmerkend zijn voor het geaderd witje. Op de vleugelpunt zie je een zwarte vlek en bij volwassen mannetjes nog 2 zwarte stippen en bij het vrouwtje een stip op elke voorvleugel.

 

De rups van het geaderd witje is groen met een rij gele stippen, je kunt ze vinden op de waardplanten zoals de pinksterbloem en koolzaad. Het geaderd witje vliegt in 2 generaties vanaf april tot in september.

 

klein geaderd witje

Waarneming en eigen foto's: Vlieterdijk april 2020, april 2017 Noord Brabant, in een bosgebied nabij een beek en in de omgeving van vijvers en bos


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet. 

#kleingeaderdwitje #witje #vlinder #determineren #herkennen   #kenmerken