De Eiffeltoren in Parijs

De Eiffeltoren is een toeristische attractie in Parijs, met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar en bekendheid over de hele wereld. Een weekend naar Parijs maakte mij nieuwsgierig, dus ik ging op zoek naar meer informatie over deze beroemde toren.

De geschiedenis van de toren:

Het plan om de 300 meter hoge toren te bouwen, was een onderdeel van de voorbereiding voor de Wereldtentoonstelling van 1889. De ingenieuze structuur werd ontworpen door Gustave Eiffel. De Parijse bevolking vond de toren in eerste instantie maar een lelijk metalen rommeltje. De Parijzenaren hielden niet van het monument en het wilde afbreken, daarom begon Gustave Eiffel met natuurkundige experimenten in de toren, om zo afbraak te voorkomen. Er kwamen een meteorologisch waarnemingsstation en voor militaire doeleinden draadloze telegrafie installaties. In 1906 werd een permanent radiostation geïnstalleerd in de toren, waardoor de toekomst van de toren was veilig gesteld. Op dit moment wordt de Eiffeltoren beschouwd als een meesterwerk.

Cijfers:

Om de Eiffeltoren te bouwen had men meer dan twee jaar nodig en er werd meer dan 7.500 ton staal gebruikt. Er moest 12.000 m³ metselwerk worden gemaakt en 31.000 m³ grond worden verplaatst. Er waren 15.000 stukken ijzer en 40 ton verf nodig. De vier belangrijkste pijlers zijn verbonden door 4 bogen met een diameter van 74 meter, ze zijn 39 meter hoog. Om de top te bereiken moet je 1665 treden beklimmen, er is ook een mogelijkheid om via een lift in de Zuid-pijler naar de tweede verdieping te gaan.

De hoogte, met inbegrip van televisieantenne is 324 meter (±1052 voet), deze hoogte kan per meting maximaal 15 cm verschillen, door expansie en inkrimping van de materialen. Op het hoogste punt beweegt de toren maximaal 12 cm door de invloed van de wind.

In de Eiffeltoren:

Begane grond:

Op de begane grond van de toren vind je een informatiebalie, een souvenirwinkel en een snackbar, ook kun je er geld wisselen of pinnen.

De eerste verdieping:

Met de lift, of naar keuze met de trap van 704 treden, kun je naar de eerste verdieping. Op deze verdieping is een bioscoop, een restaurant en een souvenirwinkel. Ook kun je er nog steeds een deel van de originele draaitrap bewonderen, deze trap verbond vroeger de tweede verdieping met het hoogste niveau. Gustave Eiffel gebruikte deze trap om naar zijn kantoor op bovenste verdieping te gaan. Verder is er een tentoonstelling van de oorspronkelijke hydraulische pomp, die water leverde aan de machine van de oude lift tussen de tweede verdieping en de top. Je vind op de eerste verdieping ook platforms waar je van het prachtige uitzicht kunt genieten, er is een sterrenwacht en een observatorium. In het observatorium staat een uniek systeem, een computer gekoppeld aan allerlei sensoren, deze berekenen de exacte bewegingen van de toren, als gevolg van de effecten van de wind en temperatuur op de top.

De tweede verdieping:

De tweede verdieping ligt op 115 meter hoog en je hebt er een uitzicht van 360 ° over Parijs. Dit is de perfecte plaats om een fotografische studie van de stad te maken, je kunt zelfs naar beneden kijken door de glazen bodem. Ook op deze verdieping kun je natuurlijk weer een souvenir kopen of een hapje eten.

De derde verdieping:

Het hoogste niveau is gehuisvest op 276 meter, daar kun je een kijkje nemen in het kantoor een van Gustave Eiffel. In zijn kantoor zijn wassenbeelden te zien van Gustave en zijn dochter Claire, evenals hun beroemde gast, de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison.

Openingstijden:

Je kunt de toren iedere dag bezoeken van 9.30 tot 23.00 uur, in de zomer, van 15 juni tot 1 september en met Pasen en de voorjaars vakantie is de toren van 9.00 tot 24 uur geopend.

Ervaring:

De Eiffeltoren vond ik indrukwekkend, maar het mooiste vond ik hem ’s avonds. Tijdens een boottocht over de Seine, bekeken we de toren vanaf een andere kant. Prachtig verlicht tegen de donkere lucht, heel romantisch ook. Elk heel uur gaan de lichtjes knipperen, wat kinderen dan weer heel leuk vinden.

Vanuit je hotel kun je gemakkelijk met de metro naar de toren gaan. Neem je de metrostop Bir Haheim, dan stap je vlak bij de toren uit. Maar leuker vonden wij het om uit te stappen op metrostation Trocadero, van daaruit heb je meteen een geweldig uitzicht op de Eiffeltoren. Je loopt vervolgens langs mooie standbeelden en er zijn allerlei voorstellingen van dansers en kunstenaars. De weg naar de toren is niet lang, maar wel erg leuk.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: en uit eigen portofolio   MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Parijs #Eiffeltoren #attractie #toren #beroemdetoren 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht dec  2015.)