Brussel

Brussel is een gevarieerde stad, waar voor ieder wat te ervaren is. Het Koninklijk paleis, musea en prachtige kerken om te bezichtigen, maar ook rommelmarkten en uitgaansgebieden om te bezoeken.

Brussel is de hoofdstad van België en er zijn belangrijke kantoren van de EU (Europese Unie) gevestigd. In deze stad is ook het Koninklijk Paleis te vinden, dit Palais Royal, wat het werkpaleis is, vind je aan het koningsplein en het paleizenplein. Gedurende de zomermaanden is het paleis te bezoeken en in de lente heb je soms de gelegenheid om de Koninklijke serres te bezichtigen, waar je heel bijzondere planten ziet, openingstijden worden ieder jaar weer opnieuw vast gesteld, de entree is gratis.

 

Ook in deze Koningwijk, op de Coudenberg  is er de mogelijkheid om een wandeling te maken door de gewelven van het oude paleis van de Hertogen van Brabant. Dit paleis werd door brand verwoest in 1731, maar de gewelven en de Aula Magnaln, de pronkzaal voeren je nog terug in de tijd.  

BELvue museum

Het BELvue museum laat een expositie zien van het Belgische koningshuis en hun historie. Dit museum is gehuisvest naast het Koninklijk Paleis, wat ook in de zomer enige tijd geopend is voor publiek. In dezelfde wijk, met de toepasselijke naam Koningswijk, kun je ook een ondergrondse wandeling maken door de gewelven van het oude paleis.

Het BELvue museum is het hele jaar geopend.  Place des Palais 7, het is open van 10 tot 17 uur en de entree bedraagt  €3,-. (prijzen kunnen wijzigen)

De bekendste bezienswaardigheid in Brussel is het Manneke Pis, het is een 60 cm hoog beeld van een klein jongetje dat staat te plassen. Het manneke staat in zijn blootje en plast een straaltje gewoon water, maar bij speciale gelegenheden is dat ook wel eens wijn of bier. Manneke Pis heeft ook verschillende kostuums om op bijzondere dagen te dragen. Hij heeft een Mickey Mouse pak, een Elvis Kostuum, verschillende nationale klederdrachten enz. Het Manneke staat bij de kruising van de Eikstraat en de Stoofstraat (in de buurt van de grote Markt).

 

In het Broodhuis kun je de hele garderobe, van wel 700 stuks, van Manneke Pis gaan bekijken. Het Broodhuis ofwel Brussels Museum heeft verder een uitgebreide collectie beeldhouwwerk, schilderijen, wandtapijten, aardewerk en porselein en er is een tentoonstelling over het ontstaan  en de ontwikkeling van de stad.  Je vind het Broodhuis in een prachtig historisch gebouw op de Grote Markt, open van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17uur, entree € 3,-

 

Stripmuseum

Brussel was een stad met veel saaie muren, daarvan zijn er nu al een dertigtal van beschilderd met grote afbeeldingen uit stripverhalen. Er is door het Bureau voor Toerisme een hele route uitgezet langs deze schilderingen, als afsluiting kun je dan nog het stripmuseum bezoeken. Hier vind je werkelijk alles wat met stripverhalen te maken heeft, hoe een verhaal gemaakt wordt en de opbouw van de tekening.

Op de Grote Markt in het stadhuis is het bureau voor toerisme gevestigd. Je kunt daar gratis een plattegrond en routebeschrijving halen, voor een wandeling van ± 2 uur, door de stad. Deze tocht leidt je o.a. langs de prachtige grote muurschilderingen uit stripverhalen en het Stripmuseum (Zandstraat 20, open van 10 tot18 uur) In het stripmuseum kun je zien hoe ze een tekening opbouwen en hoe een goed verhaal gemaakt word.  Natuurlijk zijner ook alle bekende en minder bekende stripverhalen te vinden.

 

 

Ragebol op de stripmuur aan de Kolenmarkt was in 1991 de eerste muurschildering van een hele serie.

 

 

Ook aan de Kolenmarkt de stripmuur met: Victor Sackville gemaakt in 1992

In het centrum vind je de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen ofwel de Galeries royales Saint-Hubert, die bestaan uit de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. Deze drie met glas overkapte corridors zijn gebouwd in 1846, de gangen zijn samen 230  meter lang en hebben een hoogte van wel 8 meter. Je vind hier veel luxe winkels, restaurants en cafés.  Houd je van Chocolade, dan zou je een bezoekje moeten brengen aan Neuhaus, apotheek en suikerwarenbedrijf, zij zijn de bedenkers van de gevulde chocolade. In 1910 maakten zij de eerste “praline”. Neuhaus vind je al sinds 1857 op nummer 23 van de galerij.

 

Neem vast een kijkje in de Galerijen.(Er opent een nieuw venster met 360° panoramische foto's, dit heeft enkele sec nodig om helemaal te laden. Wanneer je het venster sluit, kom je weer terug op deze pagina) 

Winkelen

Je kunt gezellig winkelen in Brussel en heerlijk eten, vooral bekend zijn de wafels, heerlijk met aardbeien en slagroom en de beroemde Belgische chocolade. Ook zijn er regelmatig rommelmarkten en kun je naar het theater, de jazzclub en verschillende gezellige cafés.

Bereikbaarheid

Brussel heeft een luchthaven en is dus per vliegtuig te bereiken, maar ook met de trein is er uit verschillende grote steden een goede verbinding en is via snelwegen met de auto makkelijk te vinden. Binnen de stad kun je goed reizen met het openbaar vervoer, er lopen metro’s, trams en bussen.

 

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Brussel #stedentrip #kortevakantie #stad #mannekepis #Atomium

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht sep 2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb