Ligging/klimaat/landschap

Kroatië is een Republiek in het zuiden van Europa. Het land heeft een beetje de vorm van een C, daardoor heeft het lange grenzen en veel buurlanden. In het noordoosten grenst het aan Slovenië, in het noord westen deelt het de grens met Hongarije. In het westen liggen Servië en Bosnië / Herzegovina. In het zuidelijkste puntje grenst het nog een klein stukje aan Montenegro. In het zuid westen heeft het een kustlijn aan de Adriatische zee, wanneer je die over steekt ligt daar Italië. Kroatië heeft een oppervlakte van 56.538 km² en de hoofdstad is Zagreb. Kroatië heeft 20 provincies, županije genaamd, met elk een eigen hoofdstad, en de stad Zagreb.
 
  

De provincies en de hoofdsteden:

1 Provincie Zagreb-Zagreb

2 Krapina-Zagorje -Krapina

3 Sisak-Moslavina -Sisak

4 Karlovac - Karlovac

5 Varaždin - Varaždin

6 Koprivnica-Križevci -Koprivnica

7 Bjelovar-Bilogora -Bjelovar

8 Primorje-Gorski-Kotar Rijeka

9 Lika-Senj -Gospić

10 Virovitica-Podravina-Virovitica

11 Požega-Slavonië -Požega

12 Brod-Posavina-Slavonski Brod

13 Zadar -Zadar

14 Osijek-Baranja -Osijek

15 Šibenik-Knin - Šibenik

16 Vukovar-Srijem-Vukovar

17 Split-Dalmatië -Split

18 Istrië -Pazin

19 Dubrovnik-Neretva-Dubrovnik

20 Međimurje -Čakovec

21 Stad Zagreb -Zagreb

Klimaat en landschap

Kroatië heeft aan de kust een Mediterraan klimaat. Zachte, natte winters en zonnige droge warme zomers, met wel regelmatig een heerlijk fris briesje. In het binnenland heerst een landklimaat, met warme droge zomers en natte koude winters. In het berggebied valt in de wintermaanden vaak sneeuw, het is daarom ook een geliefd skigebied.  

 

Kroatië heeft een gevarieerd landschap, in het Noorden is er voornamelijk laagland. Istrië is heuvelachtig en groen en Dalmatië is met zijn bergen veel ruiger. In het binnenland zijn prachtige bossen en in bergen zijn mooie  watervallen.  In Kroatië zijn veel beschermde planten en dieren, zo kun je er de gier, lynx en bruine beer nog in het wild tegenkomen

 

De langste rivier van Kroatië is  de Sava, deze rivier stroomt langs Zagreb. Een andere lange rivier is de Mirna, deze stroomt door Istrie.