Bosbeekjuffer

Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo)             Groep: juffers (Zygoptera)             Familie: beekjuffers (Calopterygidae)

De bosbeekjuffer staat in Nederland op de rode lijst, hij heeft langzaam stromend en schoon water nodig, gelukkig hebben we nog enkele van deze beken, zoals de Dommel. Mijn eerste ontmoeting met de bosbeekjuffer was in het Prinsenpark bij Retie, een klein stukje over de grens bij onze buren (België )

bosbeekjuffer man

Je herkend de mannetjes van de bosbeekjuffer meteen aan de donker gekleurde vleugels. Het vrouwtje heeft bruine vleugels en is al een even opvallende verschijning.

bosbeekjuffer vrouw

De bosbeekjuffer kan tot zo’n 5 cm groot worden. Het mannetje heeft een blauw metaal glanzend lijf en het vrouwtje is meer groen/ bruin glanzend. De man heeft geen pterostigma’s in de vleugel, bij het vrouwtje zijn ze wit.

bosbeekjuffer man

De bosbeekjuffer heeft een vlinderachtige vlucht, dat is opvallend anders dan de meeste juffers. In de foto reeks hieronder zie dat en.in het filmpje onderaan dit blog is deze beweging ook heel mooi te zien.

bosbeekjuffer
bosbeekjuffer
bosbeekjuffer

De bosbeekjuffer gaat op de oeverplanting zitten en verjaagt vandaaruit zijn rivalen of vliegt om de vrouwtjes heen, dat alles maakt dansende indruk, heel mooi om te zien.

bosbeekjuffer man
bosbeekjuffer vrouw
bosbeekjuffer vrouw

Waarneming: en eigen foto's:  mei 2018 Prinsenpark Retie, juni 2018 `t Schut en de Witrijt Bergeijk, juli 2018 Volmolen en eigen tuin .

 

Hoewel er wel overeenkomsten zijn met de weidebeekjuffer zijn er ook duidelijke verschillen.

Meer over de weidebeekjuffer vind je hier.

Een prachtig filmpje met beekjuffers vind je hier


#libellen #juffers  #bosbeekjuffer #natuur #fotografie #verschilmanvrouw #kenmerken #waarneming    

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020