Beekjuffers (Calopterygidae) beter bekeken

Je vind ze uiteraard in de buurt van beken bij stromend water, hun larven hebben dit zuurstofrijk water nodig om te overleven. Je herkend de mannetjes aan de donker gekleurde vleugels. Je ziet een metaal glans op het achterlijf, bij de mannetjes blauw tot groen, maar de vrouwtjes zijn bronskleurig.

De beekjuffers zijn prachtig om te zien, in dit blog de verschillende soorten, hun kenmerken en unieke foto’s, naar aanleiding van mijn ontmoetingen met deze mooie libellen.

Wat zijn beekjuffers.

Beekjuffers zijn een familie in de orde van libellen . De libellen worden onderverdeeld in “echte libellen” en juffers.  Meer daarover vind je in: Het verschil: Libel of juffer.

Zoals de naam al aangeeft horen de beekjuffers (Calopterygidae)  bij de juffers (Zygoptera). Het belangrijkste herkenningspunt van juffers zijn de gelijke en samengevouwen vleugels in ruststand. Er zijn nog 3 andere juffer-families: Pantserjuffers (Lestidae), Waterjuffers (Coenagrionidae) en Breedscheenjuffers (Platycnemididae) 

weidebeek juffer

Beekjuffers vinden en herkennen:

Heel opvallende aan beekjuffers zijn de gekleurde vleugels, bij mannetjes met donkerblauw en vrouwtjes hebben een groene of bronzen waas over de vleugels. Andere juffer families hebben meer lichte, overwegend witachtige vleugels. Ook hun manier van vliegen is opvallend, een vlinderachtige vlucht. (onderaan vind je een filmpje waarop dat heel mooi te zien is)

Om beekjuffers te vinden ga je op zoek naar beken, liefst met rondom een afwisselend landschap van bos en grasland. De beek moet schoon en stromend water hebben, dat bevat namelijk veel zuurstof. De larven van de beekjuffers hebben deze omgeving nodig om te kunnen overleven.

Welke soorten beekjuffers zijn er?

Er zijn twee soorten beekjuffers die in ons land voorkomen:

  1. Weidebeekjuffer
  2. Bosbeekjuffer.

In Zuid Europa zijn er ook nog de Iberische beekjuffer en de Koperen beekjuffer.

weidebeekjuffer

De weidebeekjuffer  (Calopteryx splendens) 

De weidebeekjuffer heeft een metaal glans op het achterlijf, bij de mannetjes blauw tot groen, maar de vrouwtjes zijn groen tot bronskleurig. De doorschijnend blauw groene vleugels van het mannetje hebben een brede donkerblauwe baan. De vleugels van het vrouwtje zijn helemaal doorschijnend groen/ brons.

Meer foto’s van de weidebeekjuffer vind je hier

beekjuffer

De bosbeekjuffer (Calopteryx virgo)

De bosbeekjuffer is een bedreigde soort in ons land. De mannetjes hebben een blauw metaalglanzend lichaam, de vrouwtjes zijn meer groen tot bruin gekleurd. De vleugels van het mannetje zijn heel donker blauw tot bijna zwart, met alleen in het puntje van de top en bij de uiterste basis iets lichtere tint. De vleugels van de vrouwtjes zijn groenbruin tot bruin gekleurd en helemaal egaal, alleen aan de basis een klein stukje wit en een wit pterostigma waarin de vleugeladers doorlopen.

Meer foto's van de bosbeekjuffer vind je hier 

verschil weidebeekjuffer en bosbeekjuffer vrouwtje

Een prachtig filmpje met beekjuffers vind je hier  Hierin is mooi de vlinderachtige vlucht van deze soort te zien, het lijkt wel een dans.  Je ziet zowel de weide als de bosbeekjuffer en ook de verschillen in mannetjes en vrouwtjes zijn te bewonderen.

 

De eerste foto maakte ik in mijn tuin bij de waterval van de vijver, dit was mijn eerste ontmoeting met deze soort. Foto 2 en 3 zijn gemaakt in Prinsenpark bij Retie, de vierde afbeelding zijn twee screenshots samengevoegd uit het filmpje hierboven Tim’s natuurvlog van de Groote Heide 


Bron: Wikipedia en vlindernet

#bosbeekjuffer #weidebeekjuffer #beekjuffer #libellen #natuur

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk met behoud van mijn auteursrecht op Tallsay mei 2018)