Stonehenge versus de steencirkel in Avebury

Wat is net zo mooi als de wereldbekende Stonehenge?

Stonehenge is prachtig, maar ook druk bezocht door toeristen. In de nabije omgeving bevind zich nog een henge, die qua schoonheid zeker niet onder doet voor de bekende toeristische attractie. De steencirkel in Avebury is veel minder druk bezocht en heeft daardoor een aantal grote voordelen.

Stonehenge

Wat is Stonehenge precies?

Stonehenge is een verzameling van authentieke mysterieuze staande stenen, Het kreeg veel bekendheid, door de viering van de zomerse zonnewending, door de druïden en newage-aanhangers. Zij zien het als een mystieke kathedraal. Stonehenge ligt in de Engelse graafschap Wiltshire, ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van Salisbury op de Salisbury Plains. Archeologen hebben er menselijke resten gevonden, wat er op duid, dat het een begraafplaats was, totdat de stenen cirkel werd opgericht rond 2300 voor Christus. In 1986 is dit bouwwerk en de omgeving op de Werelderfgoed lijst van UNESCO gezet.

Stonehenge word ook bezocht door wichelroedelopers, er wordt gezegd dat de plek een kruising van leylijnen bevat. Van leylijnen wordt gezegd dat het magnetische banen zijn, energiebanen, of mystieke banen. Er loopt er een van Stonehenge naar Avebury. Bij Stonehenge is een kruispunt van meerdere leylijnen

En volgens de legende zou het zwaard Excalbur van Koning Arthur in de buurt begraven zijn. Ieder jaar is er een druiden bijeenkomst, magisch om te zien.

De steencirkel van Avebury

Deze steencirkel is uit dezelfde tijdsperiode, de stenen zijn wel iets minder groot, dan die van Stonehenge, maar de oppervlakte is vier keer groter en daarmee de grootste henge ter wereld. Avebury ligt ongeveer 33 km ten noorden van Stonehenge en een leylijn vanuit Stonehenge komt precies uit onder de kathedraal in Avebury. In Avebury mag je vrij rondlopen tussen de stenen, waar ook de plaatselijk schapen grazen. Je mag de stenen aanraken en kunt rustig alles ontdekken en beleven.

In de buurt van Avebury

Ook rondom de steencirkel van Avebury is van alles te ontdekken. Ongeveer 2 km verder aan het einde van West Kennet Avenue ligt het Heiligdom, een pad geflankeerd met stenen, hoewel de stenen hier niet zijn opgericht, toch mooi om te zien.

1,5 km verder liggen de West Kennet Long grafkamers, wat er op kan duiden dat de circels iets te maken hebben gehad met de reis naar het hiernamaals.

Silsbury Hill is een conische heuvel van wel 40 meter hoog, uit diezelfde periode. Deze heuvel vind je, tussen de cirkels, ongeveer 1,5 km naar het westen. Aan de noordkant ligt Windmill Hiil, waar van gedacht wordt dat er de bouwers van Avebury gewoond hebben.

In Avebury kun je verder vanalles over de plaats te weten komen in het Alexander Keiller Museum. Alexander Keiller was een amateur archeoloog en marmelade-miljonair, hij was de oprichter van het museum.

Avebury

Stonehenge versus Avebury Steencirkel

Stonehenge is beroemd en erg druk met toeristen
Stonehenge alleen te bezoeken tijdens openingsuren of met een privé rondleiding
Je moet entree betalen
Je mag niet tussen de stenen doorlopen en niet aanraken.
Er is geen museum bij.

Avebury minder bekend en rustig
Gratis toegankelijk en altijd open
Je mag er tussen de stenen lopen en aanraken
Er is veel achtergrond informatie in het museum.

Nog wat praktisch informatie.

Stonehenge en Avebury liggen niet al te ver uit elkaar en zijn dus ook beide te bezoeken.
Stonehenge is bereikbaar met de auto via de M4 of met een excursiebus, Avebury Steencirkel bereik je over de Beckhampton Rd, of vanuit Londen een uur met de trein van Paddington naar Swindon. Vervolgens kun je elk uur met bus nr. 49 naar Avebury.

plattegrond avebury

Je kunt eten in de dorps pub van Avebury, deze is gevestigt in een 400 jaar oud riet gedekt pand en draagt de naam: Red Lion. Ze hebben er lekkere broodjes en wraps maar ook snacks en in de schil bereide aardappeltjes.
Je kunt er ook blijven logeren in een van de vier gastenkamers, wel gaan er de verhalen, dat het er spookt.
In het dichtbij gelegen Marlborough kun je ook overnachten in The Castle and Ball, waar ook een goed restaurant bij is.

De beste tijd om dit alles te bezoeken, ligt tussen april en oktober in verband met de weersomstandigheden.

Stonehenge Festival

Op de laatste zaterdag van juli is er elk jaar, in Nederland bij Steenwijk het Stonehenge Festival, dat heeft verder geen enkele relatie met het Engelse Stonehenge Festival. De naam Stonehenge is hier gekozen, als verwijzing naar de plaatsnaam Steenwijk.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Stonehenge #Avebury #Unesco #werelderfgoed

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht aug 2017.)