De ferrys in de internationale vaart

Ben jij al eens in Noorwegen of Zweden geweest? Je kunt er met de auto via een brug heenrijden, maar ook een oversteek maken met een Ferry.

De ferry’s in de internationale vaart

Om landen te bereiken die aan de andere kant van een zee liggen, wordt vaak gebruik gemaakt van grote veerboten, meestal Ferry’s genoemd. Het zijn grote zeewaardige schepen, die honderden passagiers tegelijk kunnen overzetten. Ook kunnen de meeste Ferry’s auto’s en zelfs vrachtwagens mee aan boord nemen.

ferry

Hoe ga je aan boord:

Daarvoor hebben ze vaak een speciaal achterdek, waarmee ze bij de kade aanmeren. De auto’s en vrachtwagens kunnen dan makkelijk de boot op rijden. Vaak zijn er meerdere dekken, zoals bij een parkeergarage. Aan het einde van de overtocht meert de boot aan met de boeg naar voren, daar is dan een opklapbare neus, waarlangs de voertuigen het schip weer af kunnen rijden. Dit soort schepen worden aangeduid met de naam RORO ferry, RORO is een afkorting van roll on roll of.

Ferry’s die alleen passagiers vervoeren meren vaak aan langszij, daar wordt dan een brede loopplank uitgelegd, zodat de passagiers het schip kunnen verlaten.

veerboot aanmeren

Wat is een ferrydienst

Ferry diensten, zijn geregelde overtochten tussen verschillende havens, Ze varen vaak meerdere keren per dag of per week, naar gelang de duur van de tocht. Ze hebben vaste vaardagen en tijden, zodat je al lang van te voren kunt plannen, je kunt ook vaak ruim van te voren een plaats boeken aan boord.

Wat zijn de voordelen

De overtocht met een Ferry heeft verschillende voordelen, zo kan bijv. de vrachtwagenchauffeur rusten tijdens de overtocht, zodat hij daarna weer door kan rijden naar zijn bestemming, zonder problemen te krijgen met de verplichte rusttijden wet. Soms wordt ook alleen de vrachtwagen op het schip meegestuurd en kan een andere chauffeur van de maatschappij de wagen aan de overkant weer mee verder nemen.
Voor de vakantieganger heeft de Ferry ook veel te bieden. Op de boot begint het vakantiegevoel al snel, doordat er een gezellige sfeer hangt, lekker over de reling kijken naar de afvaart, er zijn vaak ook winkeltjes of een eet en drink gelegenheid aan boord. Je kan je eigen camper of auto eventueel met caravan meenemen, zodat je in je vakantieland gewoon zelf kunt rondreizen.

Welke maatschappijen varen vanuit Nederland

logo's ferrys

Ferrymaatschappijen die internationale overtochten aanbieden vanuit Nederland zijn:
 Stena Line: Hoek van Holland – Harwich en Hoek van Holland – Killingholme
 P&O Ferries : Rotterdam/Europoort – Hull
 DFDS Seaways: IJmuiden – Newcastle
 AG Ems: Eemshaven – Borkum

Stena Line is met 35 schepen een grote Zweedse rederij, ze varen buiten de Noordzee ook in de Ierse zee en bij Scandinavië in de Oostzee. Op enkele routes varen voor Stena Line HSS ferry’s, HSS staat voor high speed sea service. Zo’n sneldienst vaart tussen Holyhead en Dun Laoghaire, tussen Stranraer en Belfast en in de zomer ook tussen Fishguard en Rosslare en Göteborg en Frederikshavn.

P&O Ferries heeft een tiental schepen en vaart voornamelijk in de Noordzee en het Engelse Kanaal. Het is een Britse rederij ontstaan uit de fusie van P&O European Ferries, P&O North Sea Ferries en P&O Stena Line. In 2006 is het dochterbedrijf geworden van Dubai Ports World

DFDS Seaways: is een Deense maatschappij met 5 boten in de vaart. Ze varen in het Kattegat en de Noordzee.

AG Ems is Nederland/ Duitse rederij, met momenteel 4 autoveerdiensten, een veerboot voor dagtochten en rondvaarten, nog twee kleinere rondvaartboten en een snelle catamaran. Ze varen alleen in de Noordzee.

Maatschappijen die vanuit ons omliggende landen vertrekken

Daarnaast zijn er nog een aantal internationaal varende ferrylijnen die Nederland niet aan doen, maar bijv. vertrekken vanuit België, zoals:
 Norfolkline: Zeebrugge – Rosyth
 Transeuropa Shipping Lines: Oostende – Ramsgate
 Ferryways nv: Oostende – Ipswich en Oostende – Killingholme

Natuurlijk zijn er ook veerboten die vertrekken vanuit Engeland, Duitsland, Frankrijk enz. naar andere Europese landen. En landen als Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Denemarken, Spanje en Italië hebben ook veerdiensten naar bestemmingen in hun eigen land.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#ferry #internationaal #varen #cruise #veerboot #ROROferry

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht okt 2017)