Blauwe glazenmaker

Het leek wel een heel klein groen helikoptertje, zoals het met best wat snelheid bij me voorbij kwam. Het bleek een prachtige libel: de blauwe glazenmaker

Blauwe glazenmaker (Aeshna cyanea)          Groep: Echte libellen(Anisoptera)          Familie: Aeshnidae (Glazenmakers)

blauwe glazenmaker

Bij de naam zou je denken aan een blauwe libelle, maar zij is grasgroen met bruin zwarte strepen, alleen het mannetje heeft blauwe accenten in de ogen en op het achterlijf.

Belangrijke kenmerken zijn de grote groene ovale schoudervlekken en de groene vlek in de vorm van een spijker aan het begin van het achterlijf, net voorbij de vleugels. (Heel goed te zien op de foto hierboven.) De zijkant van het borststuk is vrijwel helemaal groen, met een paar zwarte strepen. (te zien op de foto hieronder) 

blauwe glazenmaker

Het mannetje heeft wel blauwe accenten, vooral te zien op het achterlijf bij het zogenaamde lantaarntje. De vlekken zijn hier samengevoegd, zodat ze de over de hele breedte doorlopen. (zie foto hieronder)

blauwe glazenmaker man

Deze fors gebouwde libelle komt vaak voor en vliegt vaak in de buurt van bebouwing bij stilstaande watertypen zoals vijvers, maar ook poelen, sloten en langzaam stromende beken.

Deze libelle kan wel 65 tot 75 mm groot zijn.

blauwe glazenmaker vrouw
blauwe glazenmaker vrouw

Je kunt ze zien van eind mei tot eind oktober.  Ze vliegen vaak op zoek naar voedsel in een traag tempo laag over de grond over grasvelden of bospaden.

blauwe glazenmaker

Waarneming en eigen foto's:  Tuin Bergeijk, Noord Brabant


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#libellen #blauweglazenmaker #determineren #herkennen  #familie #kenmerken

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020