Zwarte mees

Mijn ontmoeting met de zwarte mees, een prachtig klein zangvogeltje

Zwarte mees (Periparus ater;synoniem:Parus ater)      Orde:Passeriformes (Zangvogels)         Familie: Paridae (Echte mezen)

zwarte mees

Uiterlijk

De zwarte mees is een kleine soort, 10 tot 12 cm groot. Hij heeft een vrij grote kop met een zwarte kruin, die hij (zoals je hieronder op foto’s ziet) een klein beetje als kuif kan opzetten wanneer hij onrustig is.  Hij heeft witte wangen en op het achterhoofd een witte vlek. Verder is hij wat blauw grijs van kleur met witte strepen, er zijn geen opvallende verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes.

zwarte mees

Waar leven ze

Ze maken hun nest graag in een hol in de boom, rotsspleten, maar ook nestkasten of een gat in de grond, zoals muizengangen.

De zwarte mees leeft voornamelijk in naaldbossen, hoog in de sparren worden ze vaak gezien.

Ze komen het hele jaar door voor in Nederland en België en ook in de meeste andere Europese landen, met uitzondering van IJsland en Lapland.  Een aparte ondersoort leeft in Engeland en Ierland, die zijn wat groen/ bruinen van kleur.

De zwarte mees staat op de rode lijst als kwetsbare broedvogel.

zwarte mees

Wat eten ze

Hun dieet bestaat uit spinnen en insecten zoals rupsen, juffers, mieren, krekels, gaasvliegen en kevers. In de winter voeden ze zich ook met zaden, vooral de spar en lariks zijn populair. Soms komen ze ook naar voedertafels om zich te goed te doen aan noten en zaden of zonnebloempitten.

zwarte mees

Waarneming en eigen foto's: Liskes, Mei 2019


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en  Vogelbescherming

#vogels #zwartemees #mezen #fotografie