Luchthavens Kroatië

In Kroatië zijn veel kleine vliegvelden, ook zijn er 9 wat grotere luchthavens.

 

Zagreb Airport; IATA-Code: ZAG,  ICAO-Code: LDZA, ook wel Pleso genoemd is de belangrijkste luchthaven van Kroatië. De luchthaven ligt ongeveer 15 km ten zuiden van de stad Zagreb en een beetje ten noorden van het stadje Velika Gorica. Elk half uur rijden er pendelbussen van en naar Zagreb en Velika Gorica. Op de luchthaven zijn taxi’s aanwezig en je kunt er auto’s huren. De terminal is een paar keer uitgebreid en bestaat nu uit 4 gedeelten. Om daar een geheel van te maken is de gevel bekleedt met textiel en glas met herhalende patronen, die in de avond verlicht worden wat een mooi effect geeft.  Het gebouw heeft 2 verdiepingen, op de bovenste verdieping zijn de VIP en een loungeruimte, restaurant  Faust Vrančić en het Art Café. Op de begane grond zijn de incheck en controleruimtes, informatiebalie, toilet, postkantoor, bank, kiosk en winkeltjes. Op de luchthaven zijn 3 parkeerterreinen met 2x 293 en 1x 150 plaatsen. Op P1 en P3 zijn speciale plaatsen voor gehandicapten.

 

Pula Airport; IATA-Code: PUY, ICAO-Code: LDPL, ligt zo’n 6 km ten noord oosten van de stad Pula. Vanaf de luchthaven is er een openbare busverbinding met de stad, maar die rijdt niet op alle tijden. Veel hotels en reisorganisaties verzorgen daarom zelf shuttle vervoer voor hun klanten. Natuurlijk zijn er ook altijd taxi’s aanwezig en kun je er auto’s huren.  De luchthaven is niet erg groot, maar er is wel een informatiebalie, toiletten, bank, wisselkantoor en geldautomaat,een koffieshop en een parkeerplaats.

Aankomst en vertrektijden informatie: Pula Airport

 

Dubrovnik Airport; IATA-Code: DBV, ICAO-Code: LDDU, ligt ongeveer 20 km buiten de stad. Na het arriveren van de reguliere vluchten is er een bus van Atlas Travel voor het vervoer naar de stad. De rit kost ongeveer 35 Kuna (€ 5,-). Verder is er een openbare busverbinding en er zijn taxi’s op de luchthaven aanwezig, ook kun je natuurlijk een auto huren. Op Dubrovnik Airport is een bank / wisselkantoor (alleen tijdens kantooruren geopend) een kiosk, koffieshop en er zijn taxfree winkeltjes. 

 

Osijek Airport;  IATA-Code: OSI, ICAO-Code: LDOS, ligt ongeveer 20 km zuid oost van Osijek, richting Vukovar. Er rijdt een shuttlebus vanaf het vliegveld naar de stad, vertrektijd: 20 min na landing van het vliegtuig. Bij vertrek kunt je weer met de shuttle vanuit de stad naar de luchthaven, vertrektijd: 2½ uur voor vertrek van een Internationale vlucht, 1½ uur voor vertrek van een lokale vlucht, een rit kost ± 25 Kuna. De terminal is 5 dagen per week open van 7 uur ˊs morgens tot 3 uur in de middag. Wanneer er in het seizoen meer vluchten zijn of chartervluchten op een andere tijd vliegen, wordt de luchthaven 1 uur van te voren geopend. Op de luchthaven is een informatiebalie, wisselkantoor, winkeltje, reisbureau, bar en restaurant, ook kun je taxfree shoppen. Op de luchthaven zijn taxi’s aanwezig, je kunt een auto huren en er zijn parkeerplaatsen.

 

Rijeka Airport; IATA-Code: RJK, ICAO-Code: LDRI , ligt ongeveer 21 km van de stad Rijeka op het eiland Krk. Vanaf Krk kun je via een brug of met een carferry naar het vasteland, de brug ligt niet ver van het vliegveld. Voor en na elke vlucht rijdt er een pendelbus van en naar de stad. De rit duurt ruim 30 min en kost omgerekend  ± €4,-, het kaartje koop je gewoon in de bus. Het is een kleine luchthaven met maar 1 landingsbaan. Je bent hier snel ingecheckt en door de controles geweest. Tijdens het wachten op je vlucht kun je nog taxfree shoppen of op een terrasje iets drinken. Op de luchthaven is een restaurant en een bar, er zijn voldoende parkeerplaatsen en je kunt er een auto huren of een taxi nemen.

 

Split Airport;  IATA-Code: SPU, ICAO-Code: LDSP

 

Zadar Airport; IATA-Code: ZAD , ICAO-Code: LDZD

 

Brac Airport;  IATA-Code: BWK , ICAO-Code: LDSB, in Bol,

 

Losinj Airport;  IATA-Code: LSZ , ICAO-Code: LDLO, in Mali Losinj,

 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb