Roodborsttapuit

Roodborsttapuit(Saxicola rubicola)     Orde:Passeriformes(Zangvogels)      Familie: Muscicapidae(Vliegenvangers)

roodborsttapuit

Uiterlijk

De roodborsttapuit is een klein zangvogeltje (11 tot 13 cm)  Het mannetje heeft een zwarte kop en witte vlekken op de zijkanten van de hals en een rode borst tot aan het lichte bruin/grijze buikje. de rug is donkerbruin. Ook de snavel en pootjes zijn donker gekleurd.

roodborsttapuit man

Het vrouwtje is veel minder opvallend gekleed, ze mist de zwarte kop en witte vlekken en ook de borst is minder fel gekleurd.  Ze is bruin van kleur met een zachte oranje/rode tint op de borst. 

roodborsttapuit vrouw

De jongen staan nog op mijn verlanglijstje om te mogen fotograferen, zijn zijn ook bruin van kleur met een wat donkerbruin patroon. Hieronder een jonge man, nog niet helemaal op kleur.

roodborsttapuit

Waar leven ze

De roodborsttapuit houd van een rommelige omgeving, met houtwallen, struiken en hoge grassen, waar ze hun nesten maken in de dichte begroeiing laag bij de grond. Hier vinden ze ook gemakkelijk hun voedsel in de vorm van insecten. De toppen van  struiken en lage bomen gebruiken ze als uitkijk- en zangpost.

Ze komen op veel plaatsen in de gematigde klimaten van Europa voor, je ziet ze door heel Nederland. In Nederland kunnen ze overwinteren bij een zachte winter, maar vaak gaan ze naar wat warmere oorden zoals Zuidwest-Europa, Frankrijk, het Iberisch Schiereiland en Noord-Afrika. Op zoek naar de roodborsttapuit kijk bij ruige, open moerasgebieden en in halfopen boerenland, op de heide en in de duinen. Ik spotte ze op de Plateaux, Dommeldal en Luchtkasteel, maar ze zijn hier in de buurt (Noord Brabant) ook te vinden op de Malpie.

Mijn eerste ontmoeting met de roodborsttapuit

roodborsttapuit
roodborsttapuit

Ergens in het voorjaar van 2015 tijdens een wandeling op  De Plateaux hoorde we een bijzonder geluid, we stonden stil en keken waar het vandaan kwam. In het hoge gras zagen we een klein vogeltje druk in de weer, springend van links naar rechts, hij was het die deze hoge fluittonen maakte Met zijn zwarte kopje en rode borst was het voor mij een onbekende. 

Hoewel niet de beste foto lukte het wel om hem herkenbaar met de camera te vangen. Eenmaal thuis op zoek op internet naar de naam van dit leuke vogeltje het lijkt een Roodborsttapuit (Saxicola rubicola) te zijn. Ik vind ook een pagina met het geluid van de roodborsttapuit , dan weet ik het zeker. 

Ook naar het geluid luisteren? Klik hier voor het geluid van de roodborsttapuit

Het voorjaar 2017 lopend over het Laarzenpad achter het Luchtkasteel hoor ik plots weer dat hoge geluid. Dit keer heb ik geluk, het is een koppeltje, ze springen van tak naar tak.

roodborsttapuit man

Wat eten ze

De roodborsttapuit eet allerlei insecten zoals langpootmuggen en spinnen, maar ook wormen, rupsen, vlinders, slakken, zaden en bessen staan op het menu.

roodborsttapuit vrouw

Waarneming en eigen foto's: Plateaux 2015, Luchtkasteel 2017/19, Dommeldal 2018


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en  Vogelbescherming

#vogels #roodborsttapuit #lijsters #fotografie

Maak jouw eigen website met JouwWeb