Edinburgh, een mooie bestemming

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland sinds 1492, het is een bijzondere stad met veel bezienswaardigheden en musea, maar ook leuke evenementen. Wil jij weten wat er te zien is......

Edinburgh

Naar Edinburgh.

Vanuit Schiphol vlieg je met Britisch Airways op Edinburgh Airport, dit is een internationale luchthaven en met ruim 9 miljoen passagiers het drukste vliegveld van Schotland.
De luchthaven bestaat al sinds 1915, maar droeg toen de naam Turnhouse Aerodrome, sommige mensen noemen hem daarom nog steeds bij deze naam. De luchthaven is lange tijd een militair vliegveld geweest en speelde een belangrijke rol bij de verdediging tijdens de 2de wereld oorlog, sinds 1977 is het weer een burger luchthaven.
De luchthaven ligt bij het plaatsje Gogar zo’n 9.5 km. ten westen van Edinburgh.

kaart Scholand

Vanuit de luchthaven kun je met de Express bus, Airlink 100 van Lothian Buses, in ongeveer 25 minuten naar het centrum van Edinburgh. De bus vertrekt vanaf de aankomsthal van de nationale vluchten elke 10 minuten richting Edinburgh, ze beginnen al ’s morgens om 5 uur te rijden. Een kaartje kun je kopen aan de informatiebalie in de aankomsthal, maar ook bij de bushalte en bij chauffeur. De bus brengt je naar het centrum van de stad tot op Waverley Bridge. Natuurlijk kun je ook de gewone stadsbus, de shuttlebus of een taxi nemen naar de stad.

kaart Edinburgh

Castle Rock:

Wavery Bridge is in de buurt de grootste toeristische attractie van Edinburgh, Castle Rock en het kasteel van Edinburgh.  Castle Rock is een langgerekte, bijna 122 meter hoge basalt heuvel, het restant van een uitgedoofde vulkaan. Te zien is nog de oude kraterpijp, opgevuld met dolerite. Tijdens de ijstijd bleef er klei en leem achter aan de lijzijde, daardoor ontstond de lange heuvel, onder aan die heuvel bevindt zich nu de High Street van Edinbrugh. Bovenop de Castle Roc werd in vroeger tijden een fort gebouwd, omdat het een goed punt was om je bezittingen te verdedigen. Nu staat er op die heuvel het Kasteel van Edinburgh. Het grootste gedeelte van het kasteel stamt uit de 17de eeuw. Het kasteel is opengesteld voor bezoekers en is zeker de moeite waard, de gebouwen zijn uniek en er zijn tentoonstellingen van o.a. de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny. Deze steen, ook wel Stone of Scone genoemd, is belangrijk in de geschiedenis van Schotland, hierop werden namelijk vroeger de koningen van Schotland gekroond. Wil je in het kasteel dan kun je het beste van te voren online je ticket kopen, je krijgt dan korting en hoeft niet aan te sluiten in de vaak lange wachtrijen bij de kassa. Wil je geen geld uitgeven, dan is toch de buitenkant en het gebied heel mooi om te gaan bekijken.

Kasteel Edinburgh

Calton Hill

Wanneer je vanaf de Wavery Bridge de andere kant op gaat kun je naar Calton Hill, waar verschillende monumenten staan en je een schitterend uitzicht hebt over de stad.

kaart Edinburgh

Calton Hill is een 100 meter hoge heuvel, die is ontstaan uit een vulkanische berg. Je vind er het Nationaal monument, wat gebouwd is naar het voorbeeld van Parthenon in Athene, ter herdenking van de slachtoffers van de Napoleontische oorlogen tussen 1803 en 1815. Het is niet helemaal afgebouwd, men stopte de bouw in 1829 wegens geld gebrek.

Ook vind je op de heuvel het Dugald Stewart Monument, gebouwd in 1831, geïnspireerd op het Atheense Monument van Lysicrates.

Dugald Stewart Monument,

De binnenstad van Edinburgh.

De binnenstad van Edinburgh staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de stad wordt verdeeld in Old Town, het gebied rond het kasteel en New Town, het gebied rondom de winkelstraten Princes Street, George Street en Queen Street.

Old Town heeft de hoofdstraat, de Royal Mile, met daaraan in een visgraten patroon verschillende stegen, closes genaamd. Je vind er tal van toeristische winkeltjes.

New Town stamt uit de 18de eeuw en heeft een meer gepland uiterlijk, de bouwstijl is voornamelijk Georgian, ook hier is genoeg te zien en te beleven. Je vind er bijv. de Schotse Parlementen. Genoeg van de stad, dan vind je aan de zuidoostelijke kant van Old Town een 261 ha groot stadspark Holyrood. Je kunt een heerlijke wandeling maken naar de 251 m hoge vulkaankegel Arthurs Seat. De wandeling zal je ongeveer een half uur kosten, dus neem wat drinken en eventueel eten mee voor een picknick op de top.

plattegrond Edinburgh

Bij het VVV kun je gratis een plattegrond halen van Edinburgh, vanaf de top het je een mooi overzicht op de stad. Met de kaart erbij, kun je belangrijke gebieden en panden herkennen. Verder zie je de rivier Forth zijn weg volgen en aan de andere kant van de top kijk je uit over het plaatsje Duddingston Loch.

Wil je je wel eens koninklijk voelen, ga dan naar het havengebied, daar ligt de Brittania aangemeerd. Dit voormalig Koninklijk jacht van de Queen is nog bijna helemaal in authentieke staat te bezichtigen.

Liever een dierentuin bezoeken, ook dat kan in Edinburgh, aan de westkant van de stad aan de Corstorphine Road vind je de Edinburgh Zoo. Bijzonder in deze dierentuin zijn de reuzenpanda’s.

reuzenpanda

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Edinburg #CastleRock #ArthursSeat #CaltonHill #Brittania #Edinburghzoo

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht dec 2017.)


Maak jouw eigen website met JouwWeb