Bruin zandoogje

Een van de zandoogjes waarvan er een aantal wat lastiger van elkaar te onderscheiden zijn, maar wanneer je de juiste kenmerken weet om op te letten, vind al snel de juiste soortnaam.

Bruin zandoogje (Maniola jurtina)            Groep: dagvlinder               Familie: Nymphalidae

bruin zandoogje

Het mannetje en vrouwtje van het bruin zandoogje vertonen kleine verschillen, maar hebben beide het kenmerkende zwarte oog op de voorvleugel In dat oog 1 witte stip, die bij het mannetje heel klein kan zijn of zelfs ontbreken. Het vrouwtje is een grote vlinder met een voorvleugellengte tot wel 28 mm is ze vergelijkbaar met bijv. een dagpauwoog. Het mannetje van het bruin zandoogje is een beetje kleiner.

 

bruin zandoogje

De vleugels zijn overwegend bruin van kleur met op de voorvleugel een beetje oranje, wat bij het vrouwtje weer meer uitgesproken is dan bij het mannetje. Het verschil met het oranje zandoogje zie duidelijk omdat deze ook op de achtervleugel oranje heeft. Zie je ze met de vleugels dicht let dan op de kernstip, het bruine zandoogje heeft 1 en het oranje zandoogje heeft 2 witte kernen. ( hierop maakt de natuur heel soms een uitzondering en zijn er 2 stippen bij het bruine of een stip bij het oranje zandoogje, de grootte van de vlinder is dan het kenmerk waarop je ze herkent een duidelijk verschil in formaat.) De onderkant van de vleugels van het mannetje zijn helemaal bruin met soms een paar zwarte puntjes. Het vrouwtje heeft iets meer kleurverschillen in de onder vleugel, door een lichter bruine tekening. Het vrouwtje lijkt daarbij op het hooibeestje, maar door het duidelijke verschil in grote zie je snel met wie je te maken hebt.  

 

bruin zandoogje

De rups van het bruine zandoogje is een lichte kleur groen en hij is een beetje fijn behaard. De waardplant van de rupszijn grassen, de vlinders zijn tevreden met alle bloeiende planten. De rupsen leven van half augustus tot half juni, overwinterend tussen het gras. De vlinders leven in een generatie van eind juni tot eind augustus, ze komen verspreid uit de pop en kunnen wel 30 dagen vliegen.

 

bruin zandoogje

Waarneming en eigen foto's:  Leenderbos en volmolen  2018 en Het Beleven 2020 


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#bruinzandoogje #zandoogjes #aurelia #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken

Maak jouw eigen website met JouwWeb