Natuurparken

Kroatie is een prachtig land met nog veel ongerepte natuur, er zijn een 8 grote Nationale parken en dan nog tal van natuurparken en beschermde natuurgebieden.

 

Deze nationale parken zijn: Nationaal Park Plitvice meren, Nationaal Park Paklenica, Nationaal Park Risnjak, Nationaal Park Mljet, Nationaal Park Kornaten, Nationaal Park Krka, Nationaal Park Noordelijke Velebit en Nationaal Park Brijuni. 

Nationaal Park Plitvice meren.

 

Het Nationaal Park Plitvice meren is een van de bekendste uit het rijtje, het staat sinds 1979 op de Wereld erfgoedlijst van Unesco als beschermd natuur gebied. De Koranarivier die al duizenden jaren door het gebied stroomt heeft tal van natuurlijk ontstane dammen gevormd, door afzetting van Travertijn. Mede daardoor ontstonden er wel 90 watervallen, 16 meren en tal van grotten.  De meren worden verdeeld in de Gornja ofwel bovenmeren en de Donja ofwel benedenmeren. De grootste Donja is circa 470 m lang, 50-90 m breed en 18m diep en draagt de naam: Jezero Milanovac.

 

De prachtige flora is buitengewoon mooi om te zien, maar ook voor de dierenliefhebber is er genoeg te beleven. Er leven o.a. otters, vossen en wolven in de omgeving van de meren en er komen ruim 150 verschillende vogelsoorten voor, zoals de ijsvogel, uil en reiger.

 

Je vind dit prachtige park in de buurt van Plitvička Jezera in de provincie Lika-Senj. Het is prachtig om midden in deze natuur te staan, doormiddel van paden en loopbruggen, maar ook met roeibootjes kun je het gebied verkennen. Er rijden elektrische bussen naar het gebied en vanaf vrijwel elk hotel in de omgeving kun je een excursie boeken naar dit spektakel.