Land info Europa

Europa is het op een na kleinste werelddeel. Het grenst in het oosten aan Azië, in het noorden aan de Arctische oceaan en in het westen en het zuiden aan de Atlantische oceaan. Als je de Atlantische oceaan in het zuiden oversteekt ligt daar het werelddeel Afrika. Europa is 10.400.000 km² groot. 
 
In Europa is een samenwerking tussen verschillende landen in de Europese Unie. In een groot gedeelte van Europa wordt betaald met de Euro, maar er zijn ook verschillende landen die een eigen munt hebben.

Europese landen die lid zijn van de Raad van Europa en van de Europese Unie (EU) : België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en  Zweden.
 
Europese landen die geen lid van de EU zijn maar wel van de Raad van Europa: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Georgië, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, San Marino, Servië, Turkije en Zwitserland.

 

Landen die wel op het continent liggen maar geen lid van de Europese raad zijn: Kazachstan, Kosovo, Vaticaanstad en Wit-Rusland.

 

Sommige landen liggen geografisch gezien niet helemaal (Cyprus en Armenië  zelfs helemaal niet) op het Europese continent, maar horen toch bij Europa , doordat ze bijv. lid zijn van de EU of de Europese raad.

Ook zijn er nog de Europese overzeese gebieden zoals: de Nederlandse Antillen en Frans Guyana.