Berlijn

Berlijn is een prachtige stad, waar voor ieder wel iets te zien of te beleven is. Architectuur en historie, maar ook hedendaagse cultuur en een prachtige dierentuin.

Eens was Berlijn verdeeld door de muur, die dwars door de stad heen oost en west van elkaar gescheiden hield. Nu de Berlijnse muur is afgebroken is het weer één prachtige stad, de hoofdstad van Duitsland. Stukken van de muur zijn gespaard gebleven, om als kleine monumentjes te herinneren aan vroeger tijden. In het centrum van de stad bij de Mühlenstrasse staat nog een stuk van meer dan 1 km van de oorspronkelijke muur, dit stuk is een gedenkteken voor de vrijheid en is versierd met meer dan 100 muurschilderingen gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen.

 

Overal door de stad vind je fantasierijke beelden van de beer, dit is de mascotte van de stad. De beer is ook terug te vinden in het wapen van de stad, op monumenten en in de dierentuinen van de stad. Tierpark Berlin in het oosten van de stad is een van de grootste dierenparken van Europa en Zoo Berlin in het westen van de stad is bekend geworden door de geboorte van het ijsbeertje Knüt. Ook hebben ze een panda beer en een indrukwekkend aquarium met een prachtige onderwaterwereld. In deze dierentuin kun je op koude dagen ook een wandeling maken met pinguïns, wat ook heel bijzonder is.
 
Een van de bekendste monumenten in Berlijn is de Brandenburger Tor, met het beeld van Godin Victoria, als teken voor de triomf, boven de poort. Ook in die omgeving vind je het Rijksdaggebouw waar de Duitse regering zetelt, Het is helemaal gerestaureerd en door het gebruik van veel glas, heb je van daaruit een geweldig uitzicht over het centrum. In Berlijn vind je mooie kastelen en gebouwen en er zijn tal van musea en theaters.
 

Je kunt er winkelen in grote moderne winkelcentra of genieten op de vele terrassen, in de cafés of bistro’s. Er worden vaak uiteenlopende festiviteiten georganiseerd, zoals de bekende kerstmarkten, maar ook talloze beurzen en sportevenementen. In de avond is er in sommige straten prachtige verlichte bomen, wat het een romantische sfeer geeft. In Berlijn kun je ook verschillende buiten activiteiten beleven, er is genoeg natuur voor een heerlijke wandeling of fietstocht. In de stad liggen twee meren, waar je kun varen en ontspannen.

 

Berlijn heeft wel 3  vliegvelden, maar je kunt ook naar Berlijn reizen met de hoge snelheidstrein of met de auto. In Berlijn zijn genoeg accommodaties voor een heerlijk verblijf, van goedkope pensions tot luxe hotels. In de stad kun je gemakkelijk reizen met de trein en trams. In Berlijn kunnen toeristen een BerlijnWelkomskaart kopen, daarmee kun je gratis reizen en krijg je veel kortingen.