Home » Europa » Noorwegen » Luchthavens No

Luchthavens Noorwegen

Oslo Airport, IATA-Code: OSL , ICAO-Code: ENGM , ook wel bestempeld als Oslo- Gardermoen Airport of Oslo Lufthavn is het voornaamste vliegveld van Noorwegen. Het ligt in de gemeente Ullensaker, ± 49 km ten noorden van de hoofdstad Oslo. De luchthaven is nog vrij nieuw, geopend in 1998 en is al 3 keer uitgeroepen tot de efficiëntste luchthaven van Europa. Op de luchthaven kun je bij verschillende maatschappijen een auto huren. Via de 174 en de snelweg E6 is het vliegveld makkelijk te verlaten / bereiken. Er is een treinstation op de luchthaven, van waaruit elke 10 min een snelle trein naar de hoofdstad rijdt, deze Gardermobanen brengt je in 20 min naar het centrum van Oslo. Ook de stoptrein van het traject Skien-Oslo-Lillehammer-Trondheim stopt op de luchthaven. Van en naar het vliegveld rijden ook verschillende bussen. Een aparte SAS Airport Bus  gaat elke 20 min via Oslo Centraal Station en dan naar het Radisson Scandinavia Hotel in ongeveer 40 min. Tussen de luchthaven en de gemeenten: Oslo, Bærum, Fredrikstad, Skien en Gjøvik rijden snelbussen van NOR-WAY Bussekspress. Naast het treinstation is een terminal waar andere regionale bussen stoppen en in de nachtelijke uren rijdt er een bus naar de busterminal van Oslo. Bij een aparte informatiebalie in de Aankomsthal kun je een taxi bestellen, maar ook buiten de terminal staan vaak taxi’s te wachten.
 
Noorwegen hoort niet bij de Europese Unie en kan daarom aan alle internationale reizigers belastingvrije artikelen verkopen. Op de luchthaven bevindt  zich de grootste belastingvrije winkel van Europa, na het inchecken voor vertrekkende reizigers, maar naast de bagagehal kunnen ook aankomende reizigers hiervan profiteren. Op de luchthaven zijn verder nog meer winkels, maar ook cafés, restaurants, bars en fastfoodketens aanwezig.  Ook is er een reisbureau, wisselkantoor, geldautomaten en internet aanwezig. Bij de servicebalie kun je terecht voor allerlei informatie, over de omgeving, bezienswaardigheden en je kunt een hotel reserveren. De luchthaven beschikt over aparte voorzieningen voor gehandicapten.
Aankomst en vertrektijden informatie Oslo-Gardermoen Airport
 
 
Oslo-Sandefjord Airport, IATA-Code: TRF, ICAO-Code: ENTO, wordt ook wel Sandefjord Airport Torp genoemd, omdat het vlakbij het dorp Torp ligt. Oslo ligt ongeveer 118 km naar het noorden en vanaf het vliegveld lis het ongeveer 6 km naar de kustplaats Sandefjord. De luchthaven is via de E18 makkelijk te bereiken. Er zijn verschillende autoverhuur maatschappijen op de luchthaven aanwezig. De Torp Express busservice zorgt voor een regelmatige verbinding naar Oslo, de rit duurt ± 2 uur. Ook rijden er verschillende regionale bussen en is er een treinverbinding met Sandefjord en voor de terminal zijn altijd een aantal taxi’s aanwezig. Op de luchthaven zijn winkels, restaurant en bars aanwezig. Er is een informatiebalie, geldautomaten en voorzieningen voor gehandicapten.
 
De luchthaven is in deze regio gevestigd in 1960 en in 1997 ontdekt door de prijsvechters. In 1998 werd de nieuwe luchthaven Oslo Gardermoen geopend, sinds die tijd de belangrijkste luchthaven in de regio. Oslo Sandefjord heeft nog steeds veel passagiers, door de low cost maatschappijen die deze luchthaven blijven gebruiken.
Aankomst en vertrektijden informatie:Oslo-Sandefjord Airport
 
 
Bergen Airport Flesland: IATA-Code: BGO,  ICAO-Code: ENBR, is na Oslo Gardermoen de grootste luchthaven van Noorwegen. Via de snelweg 580 / E 39, is het ongeveer 20 km. naar het Noorden tot de stad Bergen. Op de luchthaven is ook een militaire vliegbasis en een heliport.
 
Er is een passagiersterminal met 11 vliegtuig slurven, met aan de noordzijde de binnenlandse vluchten en aan de zuidzijde de internationale vluchten. Vanaf de luchthaven kun je bij verschillende maatschappijen een auto huren of een taxi nemen, ook rijdt er een shuttlebus, die je in een klein half uur naar het centrum van Bergen brengt. Op de luchthaven kun je logeren in het Clarion Hotel Bergen Airport, er zijn restaurants, bars en winkels, maar het is er zeker niet goedkoop.  Op de luchthaven zijn geldautomaten en een informatiebalie en het is toegankelijk voor gehandicapten.
Aankomst en vertrektijden informatie: Bergen Airport Flesland
 
Trondheim Airport Værnes: IATA-Code: TRD, ICAO-Code: ENVA, op 35 km ten oosten / zuid oosten van Trondheim en een klein stukje ten zuiden van het stadje Stjørdal. Behalve het gewone vliegveld is er ook nog een militaire vliegbasis. Vanaf terminal A vertrekken de binnenlandse vluchten, waarvan de belangrijkste verbinding, met 25 vluchten per dag, naar Oslo is. Vanaf terminal B vertrekken de internationale vluchten.  
 
Op de luchthaven kun je bij verschillende maatschappijen een auto huren, je kunt dan via de E naar Trondheim of via de E 14 richting Zweden. Een Airport Express bus rijdt elke 15 min naar het centrum van Trondheim, met stops bij verschillende hotels en als laatste bestemming het Lerkendal voetbalstadion. Er is ook een treinstation bij de luchthaven, van waaruit treinen vertrekken naar verschillende bestemmingen in de omgeving, maar ook intercity’s voor lange afstanden. Ook zijn er taxi’s op de luchthaven. In terminal B vind je alleen een snackbar, maar in terminal A is ook een restaurant. Ook is er een kiosk, taks free winkel, bank en geldautomaten en een informatiebalie.
Aankomst en vetrektijden informatie: Trondheim Airport
  
Kristiansand Airport: IATA-Code: KRS, ICAO-Code: ENCN, ligt ongeveer 16 km ten noord oosten van Kristiansand, met de taxi is het een rit van ± 20 minuten naar het centrum. Er rijdt een Airportbus in ± 25 min naar het centrum, deze stopt onderweg bij de Universiteit, en verschillende hotels, de eindhalte is het busstation in Kristiasand. Er rijden bussen naar  Lillesand, Grimstad en  Arendal. Ook zijn er verschillende autoverhuur maatschappijen op de luchthaven aanwezig.
Aankomst en vertrektijden informatie: Kristiansand Airport Kjevik
 
Moss Rygge Airport: IATA-Code: RYG, ICAO-Code: ENRY, ligt langs de E6 snelweg, tussen Oslo en Gothemburg (Zweden). Vanaf de luchthaven rijden er gratis bussen naar het treinstation van Rygge, waar elk uur een trein richting Halden gaat. Er rijden ook verschillende bussen naar omliggende plaatsen en naar Oslo. Vanuit Moss vaart er een ferry naar Horten. Ook zijn er verschillende autoverhuur maatschappijen op de luchthaven aanwezig.
Aankomst en vertrektijden informatie: Moss Airport Rygge
 
Stavanger Airport Sola: IATA-Code: SVG,ICAO-Code: ENZV, ligt ± 15 km ten zuid westen van Stavanger. Op de luchthaven zijn taxi’s aanwezig, zij brengen je in ongeveer 15 min naar het centrum. Ook is er een Airportbus en een lijndienst op de luchthaven. De lijndienst rijdt in ongeveer een uur de route Stavanger - Sola - Forus – Sandnes. Ook zijn er verschillende autoverhuur maatschappijen op de luchthaven aanwezig.
Aankomst en vertrektijden informatie: Stavanger Airport Sola
 
Tromsø AirportLangnes: IATA-Code: TOS, ICAO-Code: ENTC, ligt 5 km ten noord westen van het centrum van Tromsø. Op de luchthaven zijn taxis aanwezig, zij brengen je in ongeveer 10 min naar het centrum. Ook rijden er  een Airportbus en lijndiensten, waarmee het je ± 20 min kost om in de stad te komen. Er zijn 5 verschillende auto verhuur maatschappijen op de luchthaven aanwezig. 
Aankomst en vertrektijden informatie: Tromsø Airport Langnes
 
Bodø Airport: IATA-Code: BOO,  ICAO-Code: ENBO, ligt ongeveer 2 km ten zuiden van het centrum van Bodø. Er zijn verschillende autoverhuurmaatschappijen op de luchthaven aanwezig.  De aanwezige taxi’s brengen je voor ± 100 Noorse Kronen in 5 min naar het centrum en ook rijden er verschillende bussen. In Bodø is een treinstation, maar dat ligt niet meteen bij de luchthaven, je kunt er wel makkelijk komen met bus of taxi.
Aankomst en vertrektijden informatie: Bodø Airport
 
Hammerfest Airport: IATA-Code: HFT, ICAO-Code: ENHF, ligt ongeveer 4 km ten noorden van Hammerfest. Je kunt eenauto huren op de luchthaven en er rijden taxi’s.
Aankomst en vertrektijden informatie: Hammerfest Airport
 
Alesund Airport: IATA-Code: AES, ICAO-Code: ENAL, ligt bij Aalesund
 
Alta Airport: IATA-Code: ALF,  ICAO-Code: ENAT, ligt bij Alta
 
Bardufoss Airport: IATA-Code: BDU,  ICAO-Code: ENDU, ligt bij Bardufoss
 
Bronnoysund Airport: IATA-Code: BNN,  ICAO-Code: ENBN, ligt bij Bronnoysund
 
Harstad-Narvik Airport: IATA-Code: EVE,  ICAO-Code: ENEV, ligt bij  Evenes
 
Floro Airport: IATA-Code: FRO, ICAO-Code: ENFL,  ligt bij Floro
 
Hammerfest Airport: IATA-Code: HFT, ICAO-Code: ENHF, ligt bij Hammerfest
 
Haugesund Airport: IATA-Code: HAU,  ICAO-Code: ENHD,  ligt bij  Haugesund
 
Kirkenes Airport: IATA-Code: KKN, ICAO-Code: ENKR, ligt bij  Kirkenes
 
Kristiansund-Kvenberget Airport: IATA-Code: KSU, ICAO-Code: ENKB, ligt bij Kristiansund
 
Lakselv Airport: IATA-Code: LKL, ICAO-Code: ENNA, ligt bij Lakselv
 
Longyearbyen-Svalbard Airport: IATA-Code: LYR ,ICAO-Code: ENSB, ligt bij Longyearbyen
 
Sogndal Airport: IATA-Code: SOG, ICAO-Code: ENSG, ligt bij Kaupanger
 
Andenes Airport: IATA-Code: ANX, ICAO-Code: ENAN,  ligt bij Andenes
 
Batsfjord Airport: IATA-Code: BJF, ICAO-Code: ENBS,  ligt bij Batsfjord
 
Berlevag Airport: IATA-Code: BVG, ICAO-Code: ENBV, ligt bij Berlevag
 
Forde Oyrane Airport: IATA-Code: FDE, ICAO-Code: ENBL, ligt bij Forde
 
Hasvik Airport: IATA-Code: HAA, ICAO-Code: ENHK, ligt bij Hasvik
 
Orsta-Volda Hovden Airport: IATA-Code: HOV, ICAO-Code: ENOV, ligt bij Ørsta
 
Honningsvag Valan Airport: IATA-Code: HVG, ICAO-Code: ENHV, ligt bij Honningsvag
 
Leknes Airport: IATA-Code: LKN, ICAO-Code: ENLK, ligt bij Fygle
 
Mehamn Airport: IATA-Code: MEH, ICAO-Code: ENMH, ligt bij Mehamn
 
Mosjoen Kjaerstad Airport: IATA-Code: MJF, ICAO-Code: ENMS, ligt bij Mosjoen
 
Molde Aro Airport:IATA-Code: MOL, ICAO-Code: ENML, ligt bij Molde
 
Mo I Rana Rossvoll Airport: IATA-Code: MQN, ICAO-Code: ENRA, ligt bij Mo i Rana
 
Notodden Airport: IATA-Code: NTB, ICAO-Code: ENNO, ligt bij Notodden
 
Narvik Framnes Airport: IATA-Code: NVK, ICAO-Code: ENNK, ligt bij Narvik
 
Orland Airport: IATA-Code: OLA, ICAO-Code: ENOL
 
Namsos Airport: IATA-Code: OSY, ICAO-Code: ENNM, ligt bij Namsos
 
Rost Stolport Airport: IATA-Code: RET, ICAO-Code: ENRS, ligt bij Rost
 
Roros Airport: IATA-Code: RRS, ICAO-Code: ENRO, ligt bij Roros
 
Roervik Ryumsjoen Airport: IATA-Code: RVK, ICAO-Code: ENRM, ligt bij Rørvik
 
Sandane Airport: IATA-Code: SDN, ICAO-Code: ENSD, ligt bij Sandane
 
Skien Geiterygen Airport: IATA-Code: SKE, ICAO-Code: ENSN, ligt bij Skien
 
Stokmarknes Airport: IATA-Code: SKN, ICAO-Code: ENSK, ligt bij Stokmarknes
 
Sorkjosen Airport: IATA-Code: SOJ, ICAO-Code: ENSR, ligt bij Sorkjosen
 
Stord Airport: IATA-Code: SRP, ICAO-Code: ENSO, ligt bij Sagvåg
 
Sandnessjoen Stokka Airport: IATA-Code: SSJ, ICAO-Code: ENST, ligt bij Sandnessjoen
 
Svolvaer Airport: IATA-Code: SVJ, ICAO-Code: ENSH, ligt bij Svolvaer
 
Vardoe Lufthaun Airport: IATA-Code: VAW, ICAO-Code: ENSS, ligt bij Vardø
 
Fagernes Valdres Airport: IATA-Code: VDB, ICAO-Code: ENFG, ligt bij Fagernes
 
Vadso Airport: IATA-Code: VDS, ICAO-Code: ENVD, ligt bij Vadso
 
Vaeroy Stolport Airport: IATA-Code: VRY, ICAO-Code: ENVR, ligt bij Vaeroy