Home » Europa » Italië » Ligging/klimaat/landschap

Ligging/klimaat/landschap

Ligging

Italië is een republiek in het zuiden van Europa, herkenbaar op de landkaart als de laars in de middellandse zee. In het noord westen deelt Italië de grens met Frankrijk, aan de noordkant liggen Zwitserland en Oostenrijk en het noordoosten wordt begrenst door Slovenië. Verder wordt het land omringt door zeeën, de Adriatische Zee langs de oostkust, de Ionische Zee in het zuiden, de Tyrreense Zee in het zuidwesten en de Middellandse Zee langs de oostkust en rond de eilanden. Bij Italië horen ook een aantal eilanden, waarvan de grootste en bekendste Sicilië, Sardinië en Elba zijn.
Italië heeft een oppervlakte van 301.318 km² en de hoofdstad is Rome. Het land is verdeeld in 20 regio’s met elk een eigen hoofdstad.
 
Regio
Hoofdstad
 Abruzzen
 L'Aquila
 Apulië (Plugia)
 Bari 
 Basilicata
 Potenza
 Calabrië
 Catanzaro
 Campanië
 Napels
 Emilia-Romagna
 Bologna
 Lazio
 Rome
 Ligurië
 Genua
 Lombardije
 Milaan
 Marche
 Ancona
 Molise
 Campobasso 
 Piemonte
 Turijn
 Toscane
 Florence
 Umbrië
 Perugia
 Veneto
 Venetië
 
 Regio's met een autonome status
 Sardinië
 Cagliari
 Sicilië
 Palermo
 Trentino-Zuid-Tirol                 
 Trente
 Valle d'Aosta
 Aosta
  Friuli-Venezia
 Giulia Triëst
.
In Rome bevind zich Vaticaanstad, wat een onafhankelijke enclave is, met de paus aan het hoofd. Vaticaanstad heeft een oppervlakte van 44 hectare en is daarmee het kleinste landje op aarde. Er wonen ongeveer 900 inwoners (voornamelijk geestelijken uit alle landen van de wereld). De tweede onafhankelijke enclave binnen Italië is San Marino, dit ligt aan de oostkust dichtbij de badplaats Rimini en is o.a. bekend door haar formule 1 circuit.
 

Klimaat

Italië heeft voor het grootste deel een mediterraan klimaat, de zomers zijn warm en de winters mild. In de winter valt de meeste regen, de zomers zijn over het algemeen vrij droog.
In het noorden van het land is het wat kouder dan in het zuiden.  De Alpen en de Apennijnen hebben een poolklimaat of hooggebergteklimaat, daar valt vaak sneeuw. Sicilië is het warmste stukje Italië, hier valt ook de minste neerslag.
 
De Grieken geven de verschillende winden, die er waaien vaak een naam, een bekende wind is de  tramontana, dit betekent 'over de bergen'. Deze koude  en vrij sterke noordenwind waait vooral in de winter. Het is een droge wind, Doordat veel wolken hun neerslagal  in het noorden laten vallen, is het een droge wind.
De wind uit de kant van Griekenland, 'Greco'-wind genaamd, brengt veel meer wolken en dus ook meer neerslag mee.
 

Landschap

Langs de Adriatische kust en de delen van de Tyrreense kust lopen smalle stroken laagland, verder is het land voornamelijk bergachtig en een klein gedeelte heuvelachtig. In het noorden op de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk vind je de Alpen en binnen de landsgrenzen van Italië de Dolomieten.
 
De Dolomieten zijn heel bijzonder door hun gletsjers, steile rotswanden en pieken, die zijn ontstaan door erosie en verwering. De oostelijke kant van de Dolomieten is prachtig bij zonsopgang. De Marmolada is de hoogste top van de Dolomieten, hij  is 3343 meter hoog.
Sinds 2009 staan de Dolomieten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Gran Paradiso is met 4061 m, de hoogste berg die helemaal binnen Italië ligt, ligt in Valle d'Aosta.
Vanuit de Alpen in het noorden bij Genua lopen de Apennijnen , helemaal in een flauwe bocht tot in het zuiden bij Napels. Het hoogste punt van de Apennijnen ligt in de regio Abruzzen bij de Gran Sasso. De hoogste top is de Corno Grande met 2912 meter. Hier ligt ook de zuidelijkste gletsjer van Europa.
 
De belangrijkste meren van Italie zijn het Lago Maggiore, het Lago di Como (Comomeer), het Lago d'Iseo en het Lago di Garda (Gardameer), deze liggen allemaal in het noorden van het land. In het midden liggen ook nog meren, het Meer van Bolsena is daarvan het grootste. Belangrijke rivieren zijn de Tiber, de Arno en de Po, de meeste Alpenrivieren monden uit in de Po.
 
Italië heeft nog een aantal actieve vulkanen: de Etna op Sicilië, Stromboli, Vulcano en natuurlijk de Vesuvius. De Vesuvius had in 1979 een grote uitbarsting, deze vulkaan zie je vanaf de baai van Napels.