Taal, geld en cultuur

Taal en Geldzaken

In België is in het Vlaams gewest: Nederlands en in het Waals gewest: Frans de officiële en meest gesproken taal. Deze tweetaligheid van het land zorgt al jaren voor problemen, in het Brussels gewest, zijn de twee talen officieel en wettelijk gelijk. In een heel klein deel in het oosten van het Waals gewest wordt ook Duits gesproken.

 

In België is sinds 2002 de Euro het wettig betaalmiddel, daarvoor had België een eigen munt: de Belgische Frank. De Euro wordt aangeduid met €. Op de nationale zijde kun je zien uit welk land de munt komt, de andere kant is voor alle Euro landen gelijk, met een kaartje van Europa en de 12 sterren. Op de eurobankbiljetten kun je aan het serienummer zien uit welk land het komt, verder zijn ze voor alle landen hetzelfde. Als het serienummer begint met de Z is het biljet afkomstig uit België. Euro’s uit alle verschillende landen zijn in alle euro landen te gebruiken.

Mensen en cultuur

Door de tweetaligheid en verdeling in de gewesten, is er geen sprake van één echte cultuur. Toch zijn er wel een aantal punten te noemen, zo zijn zowel de Vlamingen als de Walen er op gesteld om met U te worden aangesproken. Tutoyeren getuigd van weinig respect vinden zij. De meeste Belgen zijn formeler en minder direct dan de gemiddelde Nederlander.

 

Jacques Brel, internationaal bekend zanger, componist en tekstschrijver, maakt een verbinding tussen de 2 culturen, doordat hij zich profileerde als Franstalige Vlaming. Veel van zijn liedjes zijn Franstalig, maar hij heeft ook Nederlandse vertalingen opgenomen en hij bezingt de pracht van het vlakke Vlaamse land.

 

Het stripverhaal is heel geliefd in zowel Wallonië als Vlaanderen. Bekende striptekenaars zijn: Hergé, Morris en Franquin van de van origine Franstalige strips: Kuifje, de Smurfen, Bollie en Billie, Asterix, en Robbedoes. En Willy Vandersteen van de oorspronkelijk Vlaamse strip  Suske en Wiske.

 

Eten en drinken

De Belgische keuken is vaak eenvoudig, maar erg lekker. De Belgen hebben over het algemeen een Bourgondische levensstijl, waarbij genoten wordt van al het heerlijks en uitgebreid tafelen wordt erg gewaardeerd. Vaak bestaat de maaltijd uit verschillende gangen, vooraf, hoofdgerecht en dessert, bij de maaltijd wordt vaak bier gedronken. Bekende gerechten zijn:  

 

Gentse waterzooi: een maaltijdsoep, met kip of vis, groenten, aardappelen en room. Hierbij wordt meestal brood geserveerd.

Mosselen met friet: even simpel als smakelijk, mosselen met wat ui, selderij, peterselie en zout en natuurlijk de frieten.

Asperges alla Flamande: heerlijke asperges met ei, peterselie en geklaarde boter.

Ook vermaard zijn de Brusselse en Luikse wafels en de Belgische chocolade en pralines.

In 1912 werd de eerste ʹpralineʹ gemaakt en deze chocoladebonbon bestaat inmiddels in talloze variaties.

 

In België wordt vaak bier gedronken, er zijn meer dan 1000 verschillende smaken. De meeste soorten zijn zoet- bitter, maar er zijn ook zoete bieren. Meestal zijn dit de fruitbieren en soms heel zware bieren, die er gezoet zijn. Het bekendste fruitbier is de Kriek, een kersenbier.

Het kraanwater in België is veilig te drinken, maar is heel anders van smaak dan Nederlands water.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb