Een ontdekkingstocht langs strand.

Er zijn heel veel redenen om naar het strand in Nederland te gaan of juist niet. Lekker uitwaaien of juist bruin bakken. Heerlijk luieren of actief wandelen langs duin en strand.

Nederlands strand

Een ontdekkingstocht langs het Nederlandse strand.

Nu het zonnetje weer schijnt, begint het weer te kriebelen, ik wil naar zee. Heerlijk vind ik het, het ruisende geluid van de golven, de geur van de zoute lucht, het natte zand tussen mijn tenen, dat vind ik er allemaal. Maar wat is er nog meer te vinden langs duin en strand in Nederland, behalve de zonaanbidders en kastelen bouwende kinderen.

Schelpen

Schelpen vind je in alle maten en soorten, maar wat is nu precies een schelp?

Een schelp is eigenlijk het skelet van sommige weekdieren. Vaak bestaat de schelp uit twee helften, zoals bij de mossel. Op de schelp zie je vaak randen, dat zijn de groeibanden. Ze ontstaan doordat de schelp in de winter minder groeit dan in de zomer. Je kunt hieraan dus zien hoe oud de schelp is.

schelpen in het zand

Een veel voorkomende soort op ons Nederlandse strand is de kokkel. Deze tamelijk ronde schelp is meestal wit met bruine strepen en vele ribben van top naar de rand, de schelp kan ± 5 cm lang worden.
Bij eb vind je ook vaak de strandgaper, dit weekdiertje leeft ingegraven in het zand of slik en kan wel 12cm lang worden. De twee helften gaan nooit helemaal dicht, vandaar de naam.
Dan hebben we hier natuurlijk nog de Zeeuwse mossel, die zitten in grote kolonies, de mosselbanken, maar je vind ze ook op de palen, havenhoofden, piertjes enz. De schelp is zwart / blauw en kan 10 cm lang worden.
Ook een mooi schelpje is het zaagje, deze smalle schelp kan 3,5 cm lang worden. De buitenkant van de schelp is bruingeel, de binnenzijde is blauw-paars. Hij wordt zo genoemd door de fijne tandjes aan de randen de schelp. 

Zeesterren  

zeesterren

In de Noordzee komt de zeester ook veel voor en bij eb blijven er vaak een paar achter op het strand. Ook tussen de palen en bij de pieren vind je ze vaak in het ondiepe water. De zeester kan wel een diameter bereiken van 30 cm. En is meestal oranjeachtig van kleur, maar kan soms ook een paars/violetachtige tint hebben. De zeester heeft vijf gelijke armen, met aan de voetjes zuignapjes. ze eten mosselen.

Krabben  

krab in het zand

De Noordzee krab is met zijn tot 25 cm grote schild de grootste krab binnen ons gebied. Hij ziet er een beetje uit als een bodybuilder met zijn gedrongen bouw. Zijn rugschild en scharen zijn opvallend oranjeachtig gekleurd. De scharen hebben aan het einde een zwarte punt. De Noordzee krab doet zijn naam eer aan. Deze grotere krabben wonen vooral in de wrakken in de zee. In de Oosterschelde en de Grevelingen is hij veel zeldzamer. Hij eet zeesterren en schelpdieren. Op het strand vind je weleens kleine krabjes.

Kwal

kwallen

Minder leuk zijn de kwallen, het zijn weekdieren met de vorm van een paraplu met 4 of 8 tentakels aan de rand, daar weer omheen liggen zintuigcellen waarmee ze kunnen proeven, licht opvangen en hun evenwicht mee bewaren.
Er zijn wel kwallen van 15 m. maar die zal je hier niet tegenkomen. Ze eten plankton, vis en garnalen.

Sommige soorten hebben netelcellen, wanneer je die aanraakt is dat een naar brandend gevoel. Het kwallen gif bevat eiwitten, de werking van het gif kan daarom verminderd worden door zwachtels met azijn of hete natte zwachtels op de kwallensteek te drukken. Spoel nooit af met zoet water want dat activeert nog meer netelcellen.
Kwallen spoelen vooral vaak met oostenwind voor de kust, dan is het meestal ook juist goed strandweer.
In het najaar spoelen vaak zeepaddestoelen aan op het strand. Zeepaddenstoelen leven van plankton en komen veel voor in de Noordzee. Ze hebben geen randtentakels en prikken niet, ze hebben een bolle vorm en zijn lichtblauw van kleur.

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende soorten, dus Ben je nieuwsgierig geworden naar al deze diertjes, ga dan eens kijken in een van de volgende musea:

sealife

Sealife Scheveningen.

Niet echt een museum maar een groot zeeaquarium, dat toch in dit lijstje thuis hoort. Je staat hier oog in oog met de onderwaterwereld., roggen, zeepaardjes, koraal, zeesterren, ju kunt het heel mooi bekijken en overal staan informatie panelen over de soorten.

Muzee Scheveningen, Den Haag
Het museum heeft een grote verzameling schelpen van over de hele wereld. In de museumshop kun je schelpen en schelpenboeken kopen.

Muzeeaquarium Delfzijl
Hier vind je een grote variëteit aan schelpen, , mineralen, stenen en eeuwenoude fossielen in allerlei vormen en kleuren. Je kunt er ook een druipsteengrot en een hunebed bezoeken. Ook is er nog een zeeaquarium met vissen, schaal- en weekdieren uit de Noordzee en de Waddenzee.

aquarium vis

Museum voor Conchiologie, Utrecht
Dit is een particulier museum van de Stichting Schepsel Schelp, waarin de heel grote collectie van de oprichters tentoongesteld is. De collectie bevat fossiele en recente schelpen en fossiele koralen, zee-egels, haaientanden en zoogdierbotten. Je moet hier wel een afspraak maken voor je bezoek, (tel. 030 271 8715), omdat de loopruimten beperkt zijn, je kunt maar met max. 4 personen tegelijk naar binnen.

Natura Docet, Denekamp
Dit is het oudste regionaal natuurhistorisch museum in Nederland. Het is opgericht in 1911 door de dorpsonderwijzer Bernink. In het museum zijn exposities over uiteenlopende natuur-onderwerpen, in de Middenzaal vindt je een prachtige schelpencollectie.

Schelpenmuseum Paal 14, Schiermonnikoog
In dit museum is de enorme collectie schelpen van Thijs de Boer uitgestald: met circa 1500 soorten in acht grote vitrines krijg je een goed beeld van de enorme variatie. In een vitrine is er uitleg over de bouw en levenswijze van weekdieren en er zijn drie vitrines speciaal met schelpen en andere zee beesten van Schiermonnikoog. In de andere vitrines zie je schelpen uit van de hele wereld, die allemaal door Thijs en zijn familie zelf zijn verzameld.

Zeeaquarium, Bergen aan Zee
Hier zijn wel 38 vitrines met schelpen en 43 zeeaquaria waarin de wereld onder water te zien is, met schelpen en weekdieren.

Zee museum Miramar, Drenthe
Duizenden soorten schelpen, koralen, vissen, mineralen en fossielen zijn in dit museum te zien. Er zijn ook zeemuizen, keverslakken, zeehazen, vliegende vissen, en een schelp van 200 kilo. Verder is er een museumwinkel waar je sieraden, schelpen en souvenirs kunt kopen en er is een gezellig terras.

Zeeuws Biologisch Museum, Oostkapelle

Hier zijn steeds wisselde exposities over de dieren uit de Zeeuwse wateren en er is een Heemtuin "Hortus Zelandiae", een Zeeaquarium met Oosterschelde-soorten en een lunchcafé met terras. Een bezoek aan dit museum kun je goed combineren met een wandeling langs het strand of door de bossen en duinen van kasteel Westhove.


Afbeeldingen zijnuit eigen portofolio of  rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#strand #zee #schelpen #kwal #zeester #museum 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met  behoud van auteursrecht dec 2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb