Home » Land info » Azië

Azië

Azië is met een oppervlakte van 43.810.000 km² het grootste werelddeel. 

 

Ten noorden van Azië ligt de Noordelijk IJszee,aan de oost en zuidoost kant wordt het begrensd door de Grote Oceaan, de Indische Oceaan ligt in het zuiden. Azië deelt landgrenzen in het westen met Afrika en Europa.

 

De onafhankelijke landen in Azië zijn: Afghanistan, Bahrein, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Cambodja, China, Filippijnen, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Japan, Jemen, Jordanië, Kirgizië, Koeweit, Laos, Libanon, Malediven, Maleisië, Mongolië, Myanmar, Nepal, Noord-Korea, Oezbekistan, Oman, Oost-Timor, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Syrië, Tadzjikistan, Thailand, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten,  Vietnam en Zuid-Korea.

 
  

Azerbeidzjan, Georgië,  Kazachstan,  Turkije en Rusland liggen gedeeltelijk in Azië, maar ook een stuk in Europa en kunnen daardoor bij beide werelddelen worden ingedeeld. Armenië en Cyprus liggen wel geheel in Azië maar worden op historische en politieke gronden toch ook bij Europa vernoemd . Egypte ligt gedeeltelijk in Azië en voor een deel in Afrika en kan dus bij beide werelddelen worden ingedeeld.

 

Er zijn ook nog een aantal gebieden die zijn bezet of waarover de status onenigheid bestaat: zoals Abchazië, Aksai Chin, Gazastrook, Jammu en Kasjmir, Koerdistan, Nagorno-Karabach, Paraceleilanden, Shaksgam,  Spratly-eilanden, Taiwan, Tibet, Turkse Republiek, Westelijke Jordaanoever en Zuid-Ossetië.